srijeda u muzeju

U DANE KAD JE VARAŽDIN BIO GLAVNI GRAD Poslušajte predavanje o Hrvatskoj u vrijeme Marije Terezije

Objavljeno: 26.05.2017. 13:20

Zadnja izmjena: 26.05.2017. 13:21

Ovih se dana - točnije 13. svibnja - navršilo ravno 300 godina od rođenja jedne od najznačajnijih povijesnih osoba ovih prostora, austrijske carice Marije Terezije - čije je pun njemačko ime glasilo Maria Theresia Walburga Amalia Christina.

Kćer Karla VI. rođena je ubrzo nakon smrti svog starijeg brata Leopolda, a na prijestolje je došla kao 23. godišnja djevojka 1740. godine, u teškom okolnostima po Carstvo, kad je vojska spala na svega 80 tisuća ljudi, a Turci povratili dijelove područja kojega su ranije izgubili. Tijekom svoje 40-godišnje vladavine uvela je brojne reforme - od uvođenja obaveznog osnovnog školovanja pa do naredbe o sadnji krumpira, koji se od tada ustalio i u našim krajevima. A za sve je to vrijeme stigla još i roditi 16 djece!

No, o njezinom životu i vladanju, koje je itekako imalo utjecaja i na Varaždin - tada naš glavni grad - kao i na cijelu Hrvatsku, možete sljedeće srijede slušati opširnije i preciznije od vrsnog povjesničara dr. Alexandra Buczynskog. Dođite u palaču Herzer, predavanje započinje u 19 sati i ulaz je besplatan. Vjerujemo da će biti puno toga zanimljivog za saznati o jednom od prijelomnih perioda u povijesti naše zemlje.

Komentari