Vrstan stolar, modelar i umjetnik

U Galeriji LUV otvara se izložba Andrije Bračka pod nazivom Intarzije

Objavljeno: 07.03.2016. 19:01

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 19:03

Foto: LUV

U subotu 12. ožujka u Galeriji LUV otvorit će se izložba Andrije Bračka pod nazivom Intarzije.

Riječ je o izuzetno cijenjenom vrsnom majstoru stolaru, modelaru, dizajneru i umjetniku, koji čitav svoj životni i profesionalni vijek predano istražuje i s ljubavlju obrađuje drvo.

Stoga je i razumljivo da je njegov umjetnički izraz građen i definiran na tragu ponajboljih majstora intarzije i marketerije, kao uzornih vrijednosti kulturne ostavštine koju pratimo još od antike, kasne gotike, rane renesanse ili npr. rococoa, kada su intarzija, inkrustacija i marketerija  itekako bile korištene u svrhu dekoracije  interijera, namještaja i uporabnih predmeta.

U današnjoj suvremenoj likovnoj umjetnosti , kao odrazu vremena visokih tehnologija i multimedije, vremena kojega živimo sa svim njegovim prednostima i sve češće uviđanim manama, gotovo da ne susrećemo likovno djelo izvedeno majstorskom tehnikom intarzije. Možda se razlog krije u nedostatku znanja zanata, u nedostatku strpljivosti, marnosti  ili možda nedostatku primjenjivosti, odnosno potražnje.

Zato je susret sa izložbom radova Andrije Bračka, za svakog istinskog štovatelja umjetnosti i estetike, posebno očaravajuće iskustvo.

Komentari