Varaždinski umjetnik

U sklopu Srijede u Muzeju izložba Rajka Novaka pod nazivom Magična snaga oblika

Objavljeno: 28.05.2016. 18:31

Foto: GMV

U sklopu Srijede u Muzeju, 1. lipnja, u Starom gradu, otvara se izložba skulptura Rajka Novaka pod nazivom Magična snaga oblika.

Autor je u likovnom životu Varaždina prisutan već dvadesetak godina, a ovo mu je prva samostalna izložba u varaždinskome muzeju, na kojoj se predstavlja sa skulpturama nastalima u posljednjih desetak godina. Izložba obuhvaća tridesetak radova okupljenih u ciklusima Ritter, Bik, Strijelac i Gral te nekoliko njih u zasebnim temama s animalnim prikazima i ljudskom figurom. Među izloženim skulpturama je i rad Ritter X., nagrađen 2011. godine Godišnjom nagradom LUV-a.  

O stvaralaštvu Rajka Novaka muzejska savjetnica i autorica predgovora, koncepcije i likovnog postava izložbe Ljerka Šimunić istaknula je kako umjetnik figuralne prikaze izražava u potpunoj slobodi likovne interpretacije, transformira ih u ekspresionističke, alegorijske i apstraktne kompozicije preuzete iz srednjovjekovnog znakovlja i životinjskog svijeta. Kada polazi od objektivne stvarnosti u prezentaciji koherentnih skupina, kao i kada se u njegovim objektima raspoznaju oblici organičkog podrijetla i pojava u prirodi, autor je dosljedan u selekciji vizualnih elemenata u oblikovanju.

Izložba Rajka Novaka otvara se u 19 sati, a za razgled je postavljena do 26. 6. 2016. godine.

Komentari