organizira kud mak

U subotu u Trnovcu 6. Žetvene svečanosti

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.07.2017. 14:28

Zadnja izmjena: 06.07.2017. 14:28

Foto: Arhiva

Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu u Trnovcu organizira 6. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Manifestacija počinje okupljanjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra između 13.30 i 14 sati te blagoslovom žeteoca prije početka radova u crkvi Majke Božje Snježne u 14 sati. Povorka zatim kreće na polje u trnovečki „Gaj“ gdje će ih pozdraviti zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i predsjednik KUD-a Mak Miro Koren, a potom će početi Žetvene svečanosti s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u „stavice“, sve u nošnjama ili prigodnoj odjeći koja se nekad nosila za vrijeme ovakvih radova.

Ove će godine na trnovečkim Žetvenim svečanostima sudjelovati članovi deset udruga iz Slovenije i Hrvatske. Uz domaćine iz KUD-a „Mak“ čuvanje tradicijskih običaja nastavljaju Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, Folklorna skupina „Bolnišnica“ iz Ptuja, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, Udruga „Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga „Copacabana“ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Komentari