krštenje mošta

U Vinice se sprema velika martinjska fešta - evo što vas očekuje

Objavljeno: 06.11.2018. 12:51

Zadnja izmjena: 06.11.2018. 12:55

Kako je Vinica poznato vinogradarsko područje, uobičajeno je obilježavanje svih blagdana povezanih sa vinogradarstvom i vinarstvom od kojih je vinogradarima svakako najdraži blagdan sv. Martina.  Stoga se s ciljem očuvanja tradicije i oživljavanja običaja pod okriljem Općine Vinica i ove godine, po 12. puta, organizira manifestacija „Martinje – krštenje mošta u Vinici“.   

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja biti će uključene sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Vinogradari uključeni u udrugu „Vinea“ obvezali su se osigurati dovoljne količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena dok će članovi DVD Vinica pripremati omlet sa lukom i špekom. 

Žene uključene u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipiće, kiflice i ostale tradicijske kolače.

Članovi NK „Vinica“ i KK „Vinica“ pripremati će kotlovinu , a Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ preuzela je obvezu pripreme „krumpira v lončeku“ i prezentiranja kuhanja rakije.  Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica  zaduženi su za  pripremu graha sa špekom,  ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fish paprikaša , a lovci iz Lovačke udruge „Opeka“ pripremati će gulaš. Članovi MK Bombelles za posjetitelje će pripremiti kobasice, a članice Odbojkaškog kluba Vinica  posluživati će sve nabrojene delicije. 

Osim toga svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“ te  učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“. Za odgovoran posao „krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD –a Vinica : tamburaška i folklorna sekcija te  ŽVS „Leluja“. Kako neće izostati dobre zabave, organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju, 11. studenog, svakako posjete Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi koja počinje od 14,00 sati.

Komentari