DAN EUROPSKE BAŠTINE

U Viničkoj tradicijskoj kući održava se radionica o kulturnoj baštini Općine Vinica

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.09.2019. 13:25

Zadnja izmjena: 20.09.2019. 13:29

U sklopu Dana europske baštine 2019. godine u Viničkoj tradicijskoj kući (Marčan, Vinička 73) u četvrtak, 26.rujna 2019. godine od 10,00 sati održava se radionica o kulturnoj baštini Općine Vinica.

Organizatori su Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Varaždinu i Općina Vinica.

Tradicijska vinička kuća građena od kamena vinicita, zajedno s pripadajućim inventarom i gospodarskom građevinom, autentična je za područje Općine Vinica i vrijedan je primjer tradicijske gradnje ovoga kraja. Kuća ima u cijelosti očuvan svoj originalni građevinski izričaj. Vremenski ju se može datirati u razdoblje prve polovine 20. stoljeća.

U okviru projekta DETOX (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR 98 u okviru prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska) kuća i pripadajuća gospodarska građevina u cijelosti su obnovljene, a uređena je i tradicijska okućnica. Ova tradicijska kuća sagrađena od kamena vinicita sada služi kao mjesto okupljanja lokalne zajednice, u kojoj se održavaju različite radionice vezane uz tradicijsku baštinu i običaje ovog kraja.

Komentari