pojam o sebi

Varaždinska akademska umjetnica Iva Šarić svoje će radove predstaviti i samoborskoj publici

Objavljeno: 31.08.2017. 17:14

Zadnja izmjena: 31.08.2017. 18:10

Foto: facebook

Radove varaždinske akademske umjetnice Ive Šarić uskoro će moći vidjeti i Samoborčani u sklopu izložbe 4. međunarodni trijenale autoportreta "Pojam o sebi". Otvorenje izložbe biti će u utorak, 5. rujna u 20 sati u Galeriji Prica, u POU Samobor.

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. Asimilacijska mimikrija naziv je Ivinog rada koji u metaforičkom smislu problematizira naša prilagođavanja okolini i koliko smo se u interakciji s njom spremni stopiti. Što su odstupanja manja, to smo više neprimjetni. O osobnosti pojedinca i spletu raznih drugih utjecaja, ovisi hoće li mu više odgovarati iskakanje ili mimikrijska prilagodba već usvojenim pravilima. Stapanje sa simbolom kruga autoportretu daje jedinstveni vizualni identitet te kao takav sugerira neizostavnost osobne stvaralačke dinamike u umjetniku bez obzira da li se u potpunosti konformirao društvenim očekivanjima ili u suprotnom istaknuo kao individua. Autor, okolina i stvaralački identitet u neprekidnom su kružnom procesu međudjelovanja, toliko stopljeni, a opet toliko jedinstveni i prepoznatljivi.

Shodno temi trijenala, jedna od glavnih karakteristika drugog rada 'Manualni manipulator: anatomija stanja' je promjenjivost, podložnost promjenama kojima upravlja promatrač.

Inače, Iva Šarić je profesorica likovne kulture te praunuka poznatog varaždinskog slikara Julija Merlića. Njene izložene radove već smo imali prilike ranije vidjeti i u Varaždinu, a posljednja od njih bila je u Kuli stražarnici Starog grada pod nazivom "Mišung za štimung".

Komentari