svjetski dan primalja...

Varaždinske primalje otvaraju vrata rodilišta budućim roditeljima

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.05.2018. 14:40

Zadnja izmjena: 03.05.2018. 14:40

Povodom Svjetskog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, varaždinske primalje organiziraju Dan otvorenih vrata rodilišta, i to dan ranije, u petak 4. svibnja, od 10 do 14 sati.

Zbog velike zainteresiranosti, posjet rodilištu organiziran je u dvije grupe. Prvu će grupu primalje primiti u „Dvorani 2“ Opće bolnice Varaždin (na I katu zgrade u kojoj se nalazi bolnička praonica rublja) u 10 sati, a drugu grupu u 12 sati. Kratko će prikazati svoj rad, mogućnosti koje prije porođaja, u porođaju i poslije porođaja nudi varaždinsko rodilište, odgovarat će na pitanja žena i na kraju ih odvesti u razgledavanje rodilišta.

– Cilj nam je buduće roditelje i sve one koji su se odlučili za porod u našem rodilištu upoznati s osobljem, prije svega s primaljama, ali i prostorom u kojem će njihovo dijete doći na ovaj svijet, dakle s prostorom rađaone i odjela na kojem će žene boraviti nakon poroda – istaknula je Anita Gabud, mag. med. techn., v.d. glavne sestre Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin.

A da bi Dan otvorenih vrata trebao trajati cijelu godinu mišljenja je i Ivo Bilopavlović, dr. med., spec.ginekologije i opstertricije, v.d. voditelja Odjela za rađaonu i puerperij.

– Koliko god mi bili ljubazni, ljudima koji ovdje dolaze, a često dolaze cijele obitelji, ovaj prostor je strani. I bilo bi lijepo da trudnice dođu ovdje kako bi se informirale, vidjele prostor i smanjile tu razinu stresa, kako bi naše rodilište, nakon poroda, zajedno sa svojim djetetom napustile zadovoljne. Temelj i cilj svega nam je da iz našeg rodilišta izađu zdravo dijete i zadovoljna majka – istaknuo je Bilopavlović.

Inače u Službi za ginekologiju i opstetriciju je 60 zaposlenih, od toga su 24 primalje, pri čemu je šest prvostupnica primaljstva. Primalje rade na svim radilištima u rodilištu, a najviše ih je u rađaoni, njih 13. Od njih su četiri prvostupnice primaljstva, dok će dvije uskoro to postati.

 

Komentari