Za Miševe i mačke naglavačke na velikoj sceni - besplatne ulaznice

Piše: eVz/Hnkvz.hr

Objavljeno: 20.06.2012. 11:28

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Hnkvz.hr

U nedjelju 24. lipnja u 18 sati na velikoj sceni biti će izvedena predstava Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka u režiji Ladislava Vindakijevića. Besplatne ulaznice mogu se podignuti na blagajni HNK Varaždin.

Scenograf predstave je Vjekoslav Vojo Radoičić, pomoćnik scenografa Ivan Duić, kostimografkinja Marija Žarak, skladatelj Mate Matišić, koreografkinja i suradnica za scenski pokret Đurđica Kunej, asistentica redatelja Sunčana Zelenika Konjević, a asistentica kostimografkinje Karmen Štrlek.

U predstavi nastupaju: Mirjana Sinožić, Sunčana Zelenika Konjević, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Matija Kezele, Filip Eldan i Nikša Eldan.

Zbirka pjesama za djecu Luke Paljetka Miševi i mačke naglavačke, prvi je put objavljena 1973. godine i od tada doživjela dvadesetak izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu te više kazališnih i radijskih uprizorenja.

Naraštaji mladih čitatelja smatraju ju najboljim dokazom da i školska lektira može biti omiljena i čitana. Riječ je o zaigranoj, veseloj, ali i neobično mudroj poeziji u kojoj se autor maštovito poigrava jezikom i stvarnošću te kroz likove mitskih protivnika miševa i mačaka (ali cijele menažerije pune krokodila, slonova, mrava, puževa i prasadi) progovara o svijetu kakav stvaraju ljudi.

U njemu je sve okrenuto naglavačke, ništa nije na svojemu mjestu i sve je podložno stalnoj mijeni i preobrazbi. Paljetkovi sjajni stihovi puni su neočekivanih, duhovitih, vrtoglavih i beskrajno zabavnih obrata.

Predstava je premijerno izvedena 29. studenog 2009. godine.

Komentari