priopćenje za javnost

Čistoća: 'Na lokaciji za gospodarenje otpadom Poljana Biškupečka sve se radi sukladno zakonskim propisima'

Objavljeno: 26.11.2019. 20:10

Zadnja izmjena: 26.11.2019. 20:12

U cilju točne, potpune i provjerene informacije dajemo sljedeće očitovanje na temu gospodarenja komunalnim otpadom unutar građevine te namjene na lokaciji Poljana Biškupečka.

Davatelji javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada dužni su, temeljem odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, jednom godišnje od korisnika usluga na njihov poziv preuzeti krupni (glomazni) otpad na obračunskom mjestu, a korisniku je omogućeno da tijekom cijele godine taj isti komunalni otpad predaje u reciklažno dvorište. Postupajući upravo po odredbama propisa koji definiraju gospodarenje komunalnim otpadom korisnici, jedinice lokalne samouprave i davatelji javnih usluga aktivno sudjeluju u smanjenju količina miješanog komunalnog otpada, povećanju postotka primarno selektiranog otpada i sprječavanju nedozvoljenog odlaganja otpada u prirodu. Dakle, krupni (glomazni) komunalni otpad privremeno uskladišten unutar građevine za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka očito nije završio u okolišu što je u čitavoj ovoj priči najvažnije.

Građevina za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka, sukladno prostorno planskim dokumentima, nalazi se u zoni komunalne namjene te je društvo ČISTOĆA d.o.o. na tom prostoru tijekom 2017. i 2018. godine izgradilo i ishodilo Dozvolu za gospodarenje neopasnim otpadom u kojoj je između ostalog u jednom dijelu definirana i pretovarna stanica. O važnosti pretovarne stanice za sve jedinice lokalne samouprave na čijem je području društvo Čistoća d.o.o. davatelj javnih usluga možda nekom drugom prilikom.

  • Krupni (glomazni) otpad započeo se privremeno skladištiti unutar građevine za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka od svibnja 2019. godine kada je prestao važiti ugovor sa dotadašnjim javnim ponuditeljem pa do okončanja postupka javne nabave i odabira novog javnog ponuditelja.
  • Sve količine komunalnog otpada koje davatelj javnih usluga prikupi od korisnika u okviru pružanja  javnih usluga dužan je predati osobi koja posjeduje dozvolu za gospodarenje tim vrstama otpada.
  • Davatelji javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, kao javni naručitelji, dužni su temeljem odredbi Zakona o javnoj nabavi provoditi postupke javne nabave radi sklapanja ugovora o nabavi robe, radova ili usluga.
  • Stoga je društvo Čistoća d.o.o. iz Varaždina provelo postupak javne nabave pod brojem objave 2019/S 0F2-0026346, pa vas u cilju iznošenja točnih, potpunih i provjerenih informacija glede daljnjeg postupanja sa prikupljenim glomaznim otpadom, upućujemo na Elektronski oglasnik javne nabave RH gdje možete detaljno proučiti cjelokupni tijek postupka.     
  • Glede takozvanog ''problema'' privremenog skladištenja krupnog (glomaznog) komunalnog otpada unutar građevine za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka direktor društva ČISTOĆA d.o.o. u listopadu 2019. godine, a na poziv predsjednika MO, imao je izlaganje na tu temu na jednoj od sjednica MO Poljana Biškupečka gdje je članovima obrazložio sve relevantne činjenice kao i tijek postupka javne nabave te buduću dinamiku odvoza te vrste komunalnog otpada. Prisutni članovi MO obvezali su se mještanima Poljane Biškupečke prenijeti dobivene informacije radi obavještavanja o činjeničnom stanju.

Završetkom postupka javne nabave tj. sklapanjem ugovora sa odabranim ponuditeljem prestaje dovoz krupnog (glomaznog) komunalnog otpada u građevinu za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka što znači da taj otpad iz reciklažnog dvorišta direktno preuzima  odabrani ponuditelj. Privremeno uskladišteni krupni (glomazni) otpad iz građevine na lokaciji Poljana Biškupečka započeo se odvoziti 07. studenog 2019. godine, a kako smo i obavijestili javnost putem naše web stranice. Dinamika odvoza uskladištenog glomaznog otpada je najmanje jednom tjedno u količini cca 50 – 80 m³ ovisno o kapacitetima obrade odabranog ponuditelja te se planira da bi se sve količine krupnog (glomaznog) otpad trebale ukloniti sa predmetne lokacije najkasnije do kraja 2019. godine. Stoga još jednom ponavljamo da se krupni (glomazni) komunalni otpad više ne dovozi na lokaciju Poljana Biškupečka na privremeno skladištenje već se direktno predaje odabranom javnom ponuditelju. Društvo ČISTOĆA d.o.o. nema namjere skladištiti bilo kakve vrste otpada na svojim lokacijama, ali ukoliko neće biti drugih rješenja morati će se postupiti sukladno propisanim zakonskim mogućnostima i važećim dozvolama.

Koristimo priliku da i ovim putem iskažemo pohvalu djelatnicima društva Čistoća d.o.o. iz Varaždina koji su dana 15. i 19. studenog 2019. godine ispravno postupili kada su nepoznate osobe koje su imale namjeru ih fotografirati unutar radnog procesa na građevini za gospodarenje neopasnim komunalnim otpadom na lokaciji Poljana Biškupečka uputili da se za dopuštenje obrate Upravi društva pa kad ga dobiju mogu pristupiti u razgledavanje i fotografiranje. Napominjemo da nitko do danas nije uputio prema Društvu nikakav zahtjev za obilaskom lokacije Poljana Biškupečka. Stoga smo slobodni i u ovom slučaju pozvati se na Kodeks časti hrvatskih novinara koji propisuje da novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obvezan  poštovati svačije pravo na privatnost.

Također, važno je naglasiti da je društvo ČISTOĆA d.o.o. u 100%-tnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave i to njih 26 s područja Varaždinske županije pa je stoga obveza kako Uprave tako i svih djelatnika društva čuvanje imovine vlasnika.