vrhunske delicije

Dani hrvatskog kulinarstva i Dani okusa sadržajima oživjeli Minervu u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno: 13.04.2022. 14:26

Zadnja izmjena: 13.04.2022. 14:29

U sklopu petog izdanja Dana okusa varaždinskoga kraja, koje traje još do petka 15. travnja, možete uživati u okusima i mirisima gastronomskih delicija koje za vas pripremaju višestruko nagrađivani kuhari u restoranu "Diana" u Minervi, gdje možete birati između dva tradicijska menija u tri slijeda.

Sadržaja, sudionika i posjetitelja nije nedostajalo ni prošloga tjedna, kada su od 4. do 8. travnja u kongresnoj dvorani objekta Minerva, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, održani 14. Dani hrvatskog kulinarstva.

Ova dobro poznata manifestacija bila je namijenjena kuharima i slastičarima iz cijele Hrvatske i šire koji se razlikuju po mjestu zaposlenja, tehnikama pripreme hrane i godinama iskustva, no povezuje ih ono najbitnije, ljubav prema kuhanju i kreiranju jela. Natjecanjem u brojnim kategorijama i potkategorijama svi su dobili jednaku priliku u predstavljanju svojih ambicija i kreativnosti.

Glavni sadržaji ovogodišnjeg izdanja bili su 14. Državno prvenstvo kuhara, Bocuse d'Or-Croatia 2022, 9. Državno prvenstvo slastičara te 12. natjecanje učenika Kamelija kup.

Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je prvo mjesto u ukupnom poretku kuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin. Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jela mlade nade hrvatskog kulinarstva pokazale su širok spektar kulinarskog znanja, vještina i kreativnosti i to sve pod dodatnim pritiskom navijača iz publike.

Novi hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocuse d'Or Europe bit će Tomislav Karamarko, koji je u vrlo napetom cjelodnevnom natjecanju kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha. Nijanse su odlučile između njega i protukandidata Brune Vokala u kreacijama na temu tune i fazana. Njihove radove su uz članove sekcije kulinarskih suca HKS-a vrednovali i mentori oba tima, Josip Vrsaljko i Rudolf Štefan uz međunarodna pojačanja Almu Rekič, Ljubicu Komlenić i Gianlucu Tomasia.

Dio bogatog programa manifestacije bile su i brojne besplatne kulinarske radionice, edukacije i degustacije koje su vodili renomirani kuhari iz Hrvatske i drugih zemalja, između ostalog, Grčke, Italije i Slovenije. Posebna atrakcija posjetiteljima manifestacije i ove je godine bila prilika za degustiranje torti nastalih u sklopu slastičarskih natjecanja, na radost brojnih posjetitelja sladokusaca.

Komentari