europski projekt

Dani otvorenih vrata – prevencija raka dojke kod muškaraca u RTG kabinetu u Ivancu

Objavljeno: 16.03.2019. 08:36

Zadnja izmjena: 16.03.2019. 08:36

Varaždinska županija i Dom zdravlja Varaždinske županije pozivaju vas i ove subote, 16. ožujka, na Dane otvorenih vrata – prevencija raka dojke kod muškaraca u RTG kabinetu Doma zdravlja u Ivancu, Varaždinska 4a.

Besplatni ultrazvučni pregledi dojke za muškarce održavat će se od 8 do 12 sati, a uoči Svjetskog dana očeva koji se obilježava 19. ožujka. Iako najčešće pogađa žene, rak dojke je opasna bolest od koje obolijevaju i muškarci. U Hrvatskoj je u pet godina, od 2013. do 2017., od raka dojke umrlo 67 muškaraca, među kojima su četvorica iz Varaždinske županije, upozoreno je prošle subote kada su u RTG kabinetu u Ivancu također održani Dani otvorenih vrata.

Rak dojke kod muškaraca javlja se češće nego se smatra i puno je opasniji od raka dojke kod žena jer je vrlo agresivan. Njegova najčešća učestalost je u dobi od oko 70 godina, no može se pojaviti i u drugim dobnim skupinama. Nažalost, otkriva se u kasnijoj fazi i upravo su zbog toga važni preventivni pregledi.

Varaždinska županija i Dom zdravlja osigurali su u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“ opremu za otkrivanje raka dojke – ultrazvučni aparat s linearnom sondom, kako bi omogućili pravovremene preventivne preglede svim svojim stanovnicima.

Ultrazvučne preglede dojke, štitnjače, vrata i abdomena ostali pacijenti mogu obaviti u redovno radno vrijeme RTG kabineta u Ivancu temeljem izdane uputnice liječnika uz prethodno definiran termin pregleda (telefonsko naručivanje).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Varaždinske županije.

Komentari