inicijativa parkova

Delegacija Parkova u Europskom parlamentu razgovarala o potrebi uvođenja varaždinskog groblja u 21. stoljeće

Objavljeno: 30.01.2020. 11:26

Zadnja izmjena: 30.01.2020. 11:31

Delegacija varaždinskih Parkova, nakon međunarodnog je sastanka u Parizu, sudjelovala na 6.Konferenciji o komunalnoj infrastrukturi u Europskom parlamentu te na sastanku u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Parkovi su u fokus iznova nametnuli temu potrebe uvođenja hrvatskih groblja u 21. stoljeće, a za što su grobljima potrebna europska sredstva pa Parkovi traže uvrštavanje financiranja izgradnje i obnove infrastrukture na grobljima u sljedećem programskom razdoblju, od 2021. godine do 2027.godine. Inicijativi Parkova priključile su se i druge tvrtke koje upravljaju grobljima u gradovima. Oni danas zajedno, pod vodstvom varaždinske tvrtke, nastupaju prema hrvatskim institucijama, zastupnicima u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.

- Dosadašnje nacionalno i europsko financiranje komunalnog sektora nije uključivalo djelatnost održavanja i upravljanja grobljima, a koja u 21. stoljeću nisu samo mjesta odavanja pijeteta pokojnima, već mjesta bogate kulturne baštine s iznimnim turističkim potencijalom. Zbog nemogućnosti financiranja izgradnje grobne kuće Varaždin zaostaje za komunalnim standardom kojeg imaju neki drugi hrvatski gradovi, a posebno za standardom europskih gradova. – rekao je u Bruxellesu direktor Parkova, Alen Runac.

- Održavanje i izgradnja infrastrukture na grobljima nije samo varaždinski problem. Varaždin nema grobnu kuću primjerenu 21.stoljeću dok neki drugi gradovi nemaju sredstava za financiranje proširenja groblja, staza, odvodnje oborinskih voda, obnovu postojećih građevina i slično. I dok drugi dijelovi komunalnog sektora u Hrvatskoj hvataju korak s Europom, u našem se sektoru samo produbljuje jaz između komunalnog standarda naših građana i građana iz drugih zemalja EU. A groblja su dio komunalnog sektora i ne smijemo dozvoliti da i u slijedećem programskom razdoblju ostanu zapostavljena! – istaknula je Jelena Sekelj i u Europskom parlamentu i u Europskoj komisiji.

Jelena Sekelj iz Parkova zadnjih je godinu dana pojačala upozorenja o potrebi dopune programa za dodjelu EU sredstava komunalnom sektoru, a ovakva događanja redovito koristi da u ime Parkova istakne potrebu uvođenja varaždinskog groblja u moderno doba. U istom su smjeru donijeti i zaključci u Bruxellesu, gdje je s hrvatskim europarlamentarcima Karlom Resslerom i Tomislavom Sokolom dogovorena suradnja na rješavanju tog problema. 

- Cilj je postizanje političkog, društvenog i strukovnog konsenzusa o realizaciji inicijative koja promovira dostizanje visokih EU standarda u uređenju i održavanju grobalja te civilizacijski pristup valorizaciji bogate kulturne baštine, kao i kreiranje raznovrsnije i sadržajnije turističke ponude – zaključuju Jelena Sekelj i Alen Runac.

Komentari