općina donja voća

DONJA VOĆA UVODI OPTIČKI INTERNET Kruno Jurgec: "Ovo je najveći projekt u povijesti općine"

Objavljeno: 27.07.2019. 09:28

Zadnja izmjena: 27.07.2020. 09:28

Foto: Općina Donja Voća

Općina Donja Voća, kao nositelj povijesno značajnog projekta ne samo u našoj županiji, primila je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Odluku o pozitivnoj dodjeli bespovratnih sredstava vrijednosti 64.570.269,81 HRK. U projekt koji će omogućiti stvaranje bolje budućnosti koristeći najmodernije tehnologije današnjice su uključeni i Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja, Vinica i grada Lepoglava. Ova infrastruktura je preduvjet da i manje sredine ostvare jednaku razinu kvalitete života kao i one veće, a koristi do nje će imati i privatni i poslovni korisnici iz spomenutih općina i gradova.

Ovaj projekt je čisti primjer kako Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem razmišlja i brine o ruralnim područjima kakva je Općina Donja Voća. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem našem premijeru Plenkoviću te se preporučamo za buduće projekte, rekao je Kruno Jurgec, idejni začetnik te glavni provoditelj ovog projekta te načelnik Općine Donja Voća koja je samim time i nositelj projekta.

- Stalno slušamo kako je cilj ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, sprečavanje iseljavanje i gospodarski rast. No, da bi se to ostvarilo treba ulagati kontinuirano ali i ciljano u onu nišu koja je prikladna i upravo namijenjena određenim područjima. Zato smo ovaj projekt i prijavili jer nam je cilj da povučemo što više sredstava iz vanjskih izvora, a sve kako bi podigli kvalitetu života svih mještana. Ovo je samo jedan od dijelova i programa koji provodi naša Općina i koji, kada se sagledaju ukupno, čine mozaik pogodnosti koji bi našim ljudima ipak na kraju dao prednost u ostanku u rodnom kraju, umjesto da odu u inozemstvo, ali i ono što je do sada bilo nezamislivo da se u naš kraj ciljano dolazi radi poduzetništva i ugodnijeg života u odnosu na druge sredine – rekao je Kruno Jurgec.

Mreža sljedeće generacije

Radi se o izgradnji mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u područjima bez širokopojasne infrastrukture i bez dovoljnog tržišnog interesa za ulaganja u takvu infrastrukturu od strane operatora na tržištu elektroničkih komunikacija (tzv. “bijela područja” mreža sljedeće generacije), a sve zahvaljujući projektu koji je osmislila, projektno predstavila partnerima te prijavila Općina Donja Voća kao nositelj.

Na taj će način za početak svaka kuća u navedenim područjima moći koristiti servise koji se baziraju na širokopojasnoj (optičkoj) mreži od kojih je trenutno najinteresantniji i svima poznati Internet. Korisnici te mreže će na simetričnim brzinama minimalno 100 mb/s moći surfati Internetom bez obzira dali žive u Vranojerju, Petrijancu, Budinščaku, Čalincu, Jarkima, Vinici, Dubrovcu, Plitvici  Voćanskoj,  Lepoglavi ili pak u Meljanu  ili Kameničkom Podgorju, što još nije zabilježeno u Hrvatskoj. Dakle ista brzina interneta minimalne brzine 100 mb/s u downloadu i uploadu što još nije primijenjeno u Republici Hrvatskoj biti će standard koji će provideri morati poštivati u pružanju usluge na ovom području obuhvata.

Najveći projekt u povijesti 

- Ovo je najveći projekt u povijesti Općine Donja Voća! Njegova prava vrijednost može se usporediti s danima kada je u naš kraj uvedena električna energija ili recimo vodovodna mreža. Vrijednost ove infrastrukture je nemjerljiva i biti će dostupna generacijama te je za ovaj projekt utrošeno vrijeme i godine rada i planiranja koje eto sada izlaze na vidjelo. Dostupnost širokopojasnog interneta značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj ovih općina i gradova, odnosno osnovni preduvjet za tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu utemeljenom na digitalnim tehnologijama. Mještani Donje Voće, Cestice, Petrijanca, Maruševca, Klenovnika, Bednje, Vinice i Lepoglave dobiti mogućnost koje danas imaju u najrazvijenijim gradovima -  mogućnosti za brže surfanje internetom, gospodarskim rastom, zdravstvenim i drugim on line uslugama i svemu onome što možete pratiti u recentnim svjetskim tehnološkim dostignućima – rekao je Kruno Jurgec. 

Radi se o natječaju Europskog fonda  za regionalni razvoj iz programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 Korištenje informacijske i komunikacijske tehnologije za izgradnju mreže sljedeće generacije (NGN), KK. 02.1.1.01, a koji se provodi u okviru nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP). Čija je svrha povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) do 2023. godine. Na tom natječaju konzorcij koji provodi Donja Voća osvojio je od 71 prijavljenog projekta najveći broj bodova, odabrao je model B u kojem oni grade mrežu i upravljaju istom. Odobreno financiranje je dobio 21 projekt i to njih 16 u modelu A gdje grade Operateri i svega 5 projekata u modelu B, kakav je ovaj Projekt Općine Donja Voća koji je osvojio maksimalnu potporu te predstavlja najveći takav projekt u Republici Hrvatskoj.

Ova Vlada brine o našem kraju, a ovaj projekt je dokaz tome

Ovaj projekt je čisti primjer kako Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem razmišlja i brine o ruralnim područjima kakva je Općina Donja Voća. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem našem premijeru Plenkoviću, ali i našem bivšem potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru, te se preporučamo za buduće projekte, rekao je načelnik Jurgec. Zahvaljujem se ovom prilikom i županu Čačiću koji je dopisom iz 2018. godine odaslanim u Općine Cestica, Petrijanec, Maruševec te Vinicu predložio da se zajedno sa Općinom Donja Voća priključe projektu koji sam ja osobno započeo pripremati još 2015 godine i o kojem sam osobno izvijestio g. Čačića kada je kao kandidat za predstojeće lokalne izbore 2016. godine sa svojim suradnikom, a današnjim dožupanom g. Paljakom posjetio Općinu Donja Voća te dobio uvid u projekte koji su u tijeku, ali i pripremi. Očito oduševljen onime što je vidi,o ali i činjenicom kako je i naveo u dopisu, da Županiji nisu dostupna sredstva za takav posao predložio mojim kolegama da se pridruže mojoj osobnoj ideji i da svoje Općine priključe projektu koji priprema Općina Donja Voća. Navedenima sam dodatno priključio i Bednju, Lepoglavu i Klenovnik te tako pokrio kompletno granično područje sa Slovenijom u našoj Županiji, od Gruškovja odnosno Maclja pa sve do Petrijanca odnosno Središča ob Dravi. Sve dalje je povijest, ali ostaje činjenica da je župan vizionarski utvrdio tko je u stanju i na koji način provesti projekt koji je na kraju nadmašio sve ostale prijavljene u Republici Hrvatskoj te mu se ja ovom prilikom na tome zahvaljujem te preporučam za buduće projekte koji su pred nama!

Komentari