Druga gimnazija Varaždin: Sustavnim radom škole do vrhunskih rezultata upisa

Objavljeno: 21.07.2015. 08:03

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 12:55

Foto: Arhiva eVž i Druga gimnazija Varaždin

Iza Druge gimnazije Varaždin je iznimno dinamična, poticajna i kreativna školska godina, a takva će zasigurno biti i nadolazeća 2015./2016., za 142 upisana učenika u šest razrednih odjeljenja ove uzorne odgojno – obrazovne ustanove...


Od toga su četiri razreda opće gimnazije, jedan prirodoslovno-matematički i jedan razred opće gimnazije za sportaše. Ove godine upisana je 9. generacija učenika i rezultati upisa su vrhunski o čemu svjedoče empirijski podaci iz dostupnih uvida u sustav, doznajemo od prof. Zdravke Grđan, ravnateljice Druge gimnazije Varaždin.

- Ove godine je zabilježen rekordni, čak osam puta veći interes učenika za upis od samih mogućnosti. Svima koji su se upisali, Druga gimnazija je bila prvi prioritet i žao nam je da ih je dosta ostalo “ispod crte“ – rekla je prof. Grđan koja svake godine u suradnji s mr.sc. Miroslavom Huđekom, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, detaljno analizira upise i rezultate Upisne kampanje.

                                       Ravnateljica prof. Zdravka Grđan

Izniman interes za upis

Zahvaljujući tome, u školi imaju relevantne podatke kako se u Drugu gimnaziju najviše upisalo učenika iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.


- Dolaze nam iz 35 različitih osnovnih škola. U opću gimnaziju dolazi 96 učenika iz 28 škola, u prirodoslovno-matematičku gimnaziju dolaze 24 učenika iz 16 škola, a u sportsku gimnaziju 22 učenika iz 13 škola. Iz toga se vidi raznolikost đaka koji stižu iz različitih sredina. Iz Varaždinske županije upisano je 95 posto učenika, iz Međimurske četiri posto,a Koprivničko-križevačke jedan posto – naglasila je Grđan dodavši da najviše upisanih učenika dolazi iz škola na području grada Varaždina (1., 4., 2., 6. i 3. OŠ Varaždin), te osnovnih škola Novi Marof i Vidovec.

U opću gimnaziju najviše učenika nam se upisalo iz 4., 2. i 6. OŠ Varaždin, te iz OŠ Novi Marof. U prirodoslovno-matematičkoj pak gimnaziji, najviše ih je iz 1. i 4. OŠ Varaždin te Novog Marofa.


- U sportsku gimnaziju stigli su nam učenici iz 1., 2., 4. i 6. OŠ te iz OŠ Vidovec. Ove godine u Drugu gimnaziju je upisano 69 posto djevojaka i 31 posto mladića, što je dobro, jer gimnazije nisu „ženske škole“ – ustvrdila je ravnateljica odgojno-obrazovne ustanove koja je prepoznatljiva po rezultatima i kvaliteti izvedbe nastavnog procesa.

Učesnici projekta: "Auf den Spuren der Habsburger"

Redovna i dodatna nastava

U njemu je, naglašava prof. Grđan, redovna nastava ključ uspjeha.


- Ako tu nema kvalitete, svi dodatni projekti koji se rade i izvannastavne aktivnosti nemaju potreban učinak, a upravo oni oblikuju identitet škole. U školskoj godini 2014./2015. imali smo najviše novih projekata, koji su realizirani u suradnji s Crnom Gorom, Rumunjskom, Engleskom, Italijom, Latvijom, BiH, Turskom i Mađarskom. Zahvaljujući Erasmus + projektima, mnogi naši učenici su prvi put otišli u inozemstvo, te iskusili let avionom i stekli nova znanja i iskustva iz različitih područja – rekla je Grđan.


Većinu tih projekata bilo bi nemoguće ostvariti bez svesrdne pomoći roditelja naših učenika, koji su privremeno udomili srednjoškolce iz drugih zemalja. To je ujedno i jedan od ciljeva projekata i velika vrijednost jer upravo kroz boravak u našim obiteljima strani učenici uče o našoj kulturi i običajima.  Sklopljena su mnoga prijateljstva i povezane obitelji diljem Europe.   


- Raduje me da su i profesori prepoznali značaj rada na pripremi i realizaciji međunarodnih projekata koji uključuju i razmjenu učenika. Na početku to nije bilo jednostavno, ali s odmakom od nekih pet godina, stekli smo mnogo iskustva i znanja koja nam koriste u svakodnevnom radu. Škole nisu pasivna mjesta, već ustanove u kojima je neprekidna mobilnost, stalno se nešto dešava i ako nema akcija u tijeku, pripremaju se nove. Riječ je o živoj zajednici roditelja, učenika i profesora koji su povezani na različite načine, od interneta do osobnih kontakata – ističe.

Sporazum o suradnji s Rusijom

Druga gimnazija Varaždin je 10. travnja 2015. godine u Rusiji s Gimnazijom 227 u Sankt Peterburga potpisala Ugovor o međusobnoj suradnji. Spomenuti međunarodni projekt podržavaju Varaždinska županija i okrug u kojem se nalaze ruski partneri.

Potpisivanju sporazuma i radnim sastancima nazočio je uz predstavnike Hrvatskog Veleposlanstva iz Moskve dožupan Varaždinske županije Alen Kišić.


- Jedina smo škola u RH u kojoj se uči ruski jezik i cilj nam je da omogućimo našim učenicima što bolji kontakt s ruskom djecom kako bi im uz mobilnost olakšali savladavanje stranog jezika. Imat ćemo interdisciplinarni pristup i za sve druge predmete kako bi se napravila komparacija nastavnih planova i programa. Moramo vidjeti što je bolje, a što lošije jer školski sustav u Sankt Peterburgu je izvanredan i znamo da usko surađuju s Njemačkom i Finskom – kazala je Grđan dodavši kako u srednjoškolskom obrazovanju, Rusi imaju zastupljene sve jezike  uključujući i francuski.

Nastavničko vijeće Druge gimnazije Varaždin


Potonji savladavaju i učenici Druge gimnazije Varaždin kojoj je pripala čast da bude testni centar za polaganje međunarodnih - „Delf“ ispita iz francuskog jezika. Naši gimnazijalci su ga uspješno položili i stekli međunarodne diplome za A1 i A2 jezične razine.

Razvoj novih Školskih kurikuluma

Inače, u Hrvatskoj jedino polaznici Druge gimnazije Varaždin u sklopu nastave mogu učiti i slovenski jezik. No, to nije sve.


- Osim po interdisciplinarnom pristupu razvijanja multijezičnosti i interkulturalnosti, u čitavoj regiji prepoznatljivi smo i po sportskoj gimnaziji. Riječ je o projektu kojeg smo ove godine uspješno završili i naši učenici nastavljaju obrazovanje na fakultetima. U protekle četiri godine dokazali smo da djeca mogu biti uspješni gimnazijalci i sportaši, koji nakon polaganja državne mature bez problema nastavljaju studirati. Predstoji nam razvijanje novih Školskih kurikuluma u sportskoj gimnaziji jer učenicima su nužni predmeti poput nutricionizma i moraju naučiti kako organizirati slobodno vrijeme na efikasan način – najavljuje Grđan.


Novi predmeti obuhvatit će nastavu iz interkulturalizma jer sportaši najviše putuju svijetom. Iako je u Gimnaziji ključna realizacija redovnog programa nastave, uz nju razvijaju dodatne kompetencije i znanja učenika, u različitim područjima za koja kod njih postoji interes.


- U našoj gimnaziji učenici mogu birati između 24 izvannastavne aktivnosti. Uključuju se i u projekte u koje je škola involvirana. Drugu gimnaziju Varaždin pohađa 640 učenika u 24 razredna odjela o čijem odgoju i obrazovanju skrbi 78 zaposlenika, od čega je 59 profesora. Svi imaju visoku stručnu spremu i zaposleni su uglavnom u punom radnom vremenu – zaključila je Grđan.


Iznjedrili – najmaturanticu Varaždinske županije


Izdvajamo, najmaturantica i najbolja učenica svih srednjih škola Varaždinske županije školske godine 2014./2015. je polaznica Druge gimnazije Maja Puček. Za postignuti uspjeh, ova odlikašica u rujnu ove godine dobit će posebno priznanje - nagradu varaždinskog župana Predraga Štromara.

                                       Najmaturantica Maja Puček


I uspjeh Maje Puček najbolje govori u prilog kvalitetnom pedagoškom radu Druge gimnazije Varaždin s mladima, koji kroz nastavni program i vlastitim trudom uz podršku profesora dobivaju izvrsnost.   

Komentari