Sponzorirani članak

Druga gimnazija Varaždin već petu godinu zaredom domaćin poluzavršnice natjecanja "Ponos domovine"

Objavljeno: 02.04.2016. 16:13

Zadnja izmjena: 02.04.2016. 16:25

Foto: Ivan Tomašković

Već petu godinu zaredom Druga gimnazija Varaždin bila je domaćin polufinalnog natjecanja “Ponos domovine.

Riječ o regionalnom natjecanju koje je realizirano u organizaciji udruge Ponos domovine iz Zagreba uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Važan projekt

- Ovakav projekt a ujedno i srednjoškolsko natjecanje "Ponos domovine" je jedinstveno, drugačije i nešto sasvim novo za učenike i mentore jer u današnje vrijeme mladi ne znaju puno o domovinskom ratu, a ni nastavni planovi i programi iz povijesti nisu osuvremenjeni- istaknuo je Žarko Delač, osnivač projekta čiji je cilj njegovanje ljubavi prema vlastitom narodu i domovini. 

- Bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti -  rekla je ravnateljica Grđana dodala kako se promoviraju i druge vrijednosti.

- Projekt promovira ekološku svijest, toleranciju, humanost, ravnopravnost te vjersku i rasnu snošljivosti. Ima potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović - dodala je ravnateljica Grđan.

Druga gimnazija ugostila je tako 15 ekipa iz SŠ Predgrada, Gimnazije Vukovar, Zdravstvenog učilišta Zagreb, Gimnazije Sesvete, SŠ Jelkovec, Gimnazije A. Mohorovičić Rijeka i Druge gimnazije Varaždin, a domaćine su predstavljale tri ekipe i to “Novela“ - Deni Terzić, Borna Belaj i Antun Gustav Kos, potom “Jonhtra“ - Tomislav Bobek, Antonio Vrbanec i Marko Hrnčić, te ekipa “Robert i družina“ u sastavu Roberto Bregović, Marin Mašić i Leon Špiranec pod mentorstvom prof. Marka Rogulje.

Okrugli stol

Po prvi puta, Druga gimnazija Varaždin u sklopu poluzavršnice natjecanja organizirala je i okrugli stol na temu "Varaždinci u Domovinskom ratu" za nastavnike mentore iz svih srednjih škola sudionica i za goste koji su bili aktivni sudionici okruglog stola.

- Primarno moramo biti svjesni tko smo i koji je naš identitet, kamo želimo ići i to nam je nekakav cilj, kako odgojiti i obrazovati naše mlade gimnazijalce - zaključila je ravnateljica Zdravka Grđan.

Komentari