upisi u dvo i trogodišnja zanimanja

Elektrostrojarska škola upisuje zavarivače, tokare, bravare, elektroinstalatere i elektromehaničare

Objavljeno: 05.06.2018. 08:48

Zadnja izmjena: 05.06.2018. 08:56

Programi dvogodišnje i trogodišnje srednje škole predviđeni su za stjecanje kompetencija i vještina iz područja metalske, strojarske i elektrostruke.

Programi se sastoje od opće obrazovnoga, stručno-teorijskog i praktičnog dijela (programa naukovanja) i namijenjeni su učenicima koje zanimaju praktične vještine i koji žele što prije pristupiti tržištu rada, a na kraju školovanja učenici polažu završni ispit.

Poseban uvjet za upis je Ugovor o naukovanju s licenciranim obrtnikom ili trgovačkim društvom te liječnička svjedodžba Medicine rada. Praktična se nastava izvodi ili dva dana u školi ili jedan dan u školi, a najmanje dva dana tjedno kod licenciranog obrtnika ili u poduzeću koje ima licencu Obrtničke komore.

Na kraju školovanja učenici polažu završni i pomoćnički ispit za koji im Hrvatska obrtnička komora izdaje posebnu svjedodžbu, a nakon tri godine radnoga iskustva u struci može se polagati majstorski ispit koji omogućava otvaranje vlastitog obrta.

Za sve ove programe postoji i mogućnost nastavka školovanja.

Zavarivači se osposobljavaju za poslove zavarivanja postupkom ručnog elektrolučnog zavarivanja i za zavarivanje elektrolučnim postupkom u zaštićenoj atmosferi.

Elektroinstalateri (JMO-trogodišnji) postavljaju, ispituju i stavljaju u pogon te održavaju niskonaponske instalacije i postrojenja za raspodjelu električne energije. To je deficitarno zanimanje u elektrotehničkoj struci i svi se učenici nakon školovanja relativno lako zapošljavaju.

Elektromehaničari (JMO-trogodišnji) održavaju, popravljaju, montiraju i demontiraju električne strojeve, servisiraju kućanske uređaje i klima-uređaje, industrijske rashladne uređaje te sastavljaju, montiraju i održavaju niskonaponske razvodne uređaje.

Tokari (JMO) se osposobljavaju za  samostalan rad na najmodernijm tokarskim  strojevima, za upravljanje CNC strojevima i rad s najmodernijim CAD/ CAM tehnologijama.

Bravari (JMO) se osposobljavaju za izradu metalnih, bravarskih, građevinskih konstrukcija i rad s CAD/CAM tehnologijama u strojarstvu.

 

 

 

 

Komentari