eu pojekt

EU projekt “Women in Business” Tehnološkog parka Varaždin

Objavljeno: 16.01.2021. 09:14

Zadnja izmjena: 16.01.2021. 09:16

EU projekt “Women in Business” Tehnološki park Varaždin provodi od 2018. godine. Projektni konzorcij čini 13 partnera iz 9 zemalja dunavske regije. Partnerstva na projektima važna su komponenta razvoja Tehnološkog parka Varaždin jer omogućuju razmjenu znanja, dobrih praksi i kreiranje dugoročnih partnerskih odnosa.

Innovation Region Styria LTD iz Austrije bio je nositelj aktivnosti razvoja Političke agende za razvoj ženskog poduzetništva, a BWcon iz Baden-Württemberga pružao je usluge podrške ženama poduzetnicama u procesu digitalne transformacije upravljajući idejama, dizajnirajući nove poslovne modele i čineći inovativne procese fleksibilnijima. Poduzetnice su mogle dobiti i usluge moderiranja inovacijskih procesa i savjetovanje o razvoju poslovnih procesa, te je partnerstvo s ovominstitucijomTehnološkom parku predstavljalo važan izvor iskustva i znanja.

Tehnološki park Varaždin jedini je partner u projektu iz Hrvatske, stoga mu je za provođenje aktivnosti od iznimne važnosti bilasuradnja s dionicima na lokalnoj i nacionalnoj razini. Iz tog razloga osnovano je Nacionalno vijeća dionika u koje su uključeni: Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, Varaždinska županija, Grad Varaždin, Razvojna agencija Sjever – DAN, Međunarodna mreža ženskog poduzetništva iz Zagreba, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Hrvatska gospodarska komora i Sveučilište PAR iz Rijeke.

Nacionalno vijeće dionika izabralo je članice Transnacionalnog savjetodavnog odbora mr.sc.Ivanu Radić, predsjednicu Međunarodne mreže ženskog poduzetništva i prof.dr.sc.Andreju Brajša Žganec, voditeljicu varaždinskog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, te redovnu profesoricu u trajnom zvanju na nekoliko fakulteta.
U okviru projekta razvijena je i edukacijska platforma. Moduli edukacija dizajnirani su po mjeri, temeljem Transnacionalne studije koja je ispitivala mišljenja i potrebe ciljne skupine, a to su mlade žene od 15 do 34 godine. Zbog epidemiološke situacije, edukacije su se provodile isključivo online. U informiranju mladih žena o mogućnostima prijave na edukacije kao i o samom projektu, Tehnološki park Varaždin imao je veliku pomoć članova Nacionalnog vijeća dionika, ali i partnera na drugim projektima, posebno partnera na projektu Europske poduzetničke mreže. To je još jedan pokazatelj važnosti partnerskih odnosa koji se razvijaju provođenjem projekata.

Teme edukacija pokrivaju široki raspon vještina potrebnih u poduzetništvu, kao što su vještine pregovaranja, marketinga, upravljanja financijama, design thinkinga, korištenja društvenih mreža, vođenja poslovanja, a podijeljene su u tri razine: početnu, srednju i naprednu. Budući da Tehnološki park Varaždin pažljivo osluškuje potrebe svojih stanara i korisnika, u razvoju je e-learingn platforma “TECH_PARK Skiller” na kojoj će biti uključeni i moduli edukacije razvijeni u sklopu ovog projekta. Dok TECH_PARK Skiller platforma ne bude u punoj funkciji, navedene edukacije možete pratiti na platformi WIB projekta https://venture-dev.com/ 

Projekt WiB sufinanciran je sredstvima Europske unije (ERDF, IPA, ENI) u okviru drugog poziva INTERREG Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020.

Komentari