završna konferencija

Foto - Nove informatičke učionice i radionice o umjetnoj inteligenciji u II. osnovnoj školi Varaždin

Objavljeno: 30.04.2024. 08:11

Zadnja izmjena: 02.05.2024. 13:48

Foto: Boris Matijašec

U II. osnovnoj školi Varaždin održana je završna konferencija projekta 'Full STEAM Ahead! – Znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika u II. osnovnoj školi Varaždin'. Ovaj projekt financiran je u okviru poziva 'Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području'.

Ravnateljica škole Sanja Posavec naglasila je kako je projekt vrijedan gotovo 450 tisuća eura.

- Uspjeli smo razviti četiri kurikuluma za izvannastavne aktivnosti, adaptirali smo i prenamijenili sklonište škole u multifunkcionalnu dvoranu, obnovili smo informatičke učionice i razvili smo devet kognitivnih agenata u suradnji s FOI-jom za novi vid učenja. Naši učenici su kroz devet radionica imali prilike vidjeti kako funkcionira umjetna inteligencija - kazala je.

Partneri - FOI i Norveška

Na projektu, uz II. osnovnu školu Varaždin koja je nositelj projekta, sudjeluju i Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te NTGruppen AS iz Kraljevine Norveške.

- Nakon dugog vremena došli smo do kraja ovog projekta i proveli smo gotovo sve planirane aktivnosti – održali radionice s kognitivnim agentima za učenike, niz radionica za nastavnike i stručne suradnike,  te smo kreirali nove kurikulume. Zahvaljujem Gradu Varaždinu i Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i partnerima na potpori – istaknuo je voditelj laboratorija za umjetnu inteligenciju Fakulteta organizacije i informatike Markus Schatten.

'Svi će imati koristi od ovog projekta'

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković naglasio je kako je ovo jedan od važnijih projekata.

 - Ako gledamo samo ovaj dio oko obnove učionica i prenamjene skloništa u multifunkcionalnu dvoranu, mislim da će naši učenici i građani koji će koristiti ovaj novoizgrađeni dio škole imati zadovoljstvo da se oplemene s novim vještinama, znanjem i to je najveća vrijednost ovog projekta - poručio je.

Komentari