Asfaltna baza Lepoglava

Foto - Colas predstavio novi sustav za smanjenje mirisa bitumenskih para u Lepoglavi

Objavljeno: 21.09.2023. 14:59

Zadnja izmjena: 21.09.2023. 14:59

Foto: Boris Matijašec

Tvrtka Colas Hrvatska danas je u Asfaltnoj bazi Lepoglava održala prezentaciju novog sustava za smanjenje mirisa bitumenskih para (Blue Smoke Treatment) koje se pojavljuju tijekom rada asfaltne baze.

Kako je pritom bilo rečeno, svi parametri emisije plinova i krutih čestica prilikom rada asfaltne baze i dosad su bili ispod zakonom definiranih granica, ali tvrtka Colas Hrvatska u skladu sa svojim društveno odgovornim poslovanjem pokrenula je projekt i osigurala sredstva za novu tehnologiju.

Riječ je o najnovijoj tehnologiji kod koje se obrada bitumenskih para provodi ventilacijom bitumenskih spremnika i filtriranjem uz pomoć aktivnog ugljena koji efikasno apsorbira neugodne mirise u okolišu. Sustav je u potpunosti automatiziran, a uvedena tehnologija utjecat će na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva u blizini asfaltne baze.

- Asfaltna baza Lepoglava jedna je od šest asfaltnih baza u sustavu Colas Hrvatska Grupe koja inače djeluje u Sloveniji i Hrvatskoj. Planirani prihod u ovoj godini je 85 milijuna eura, dok je planirana proizvodnja asfalta je 430 tisuća tona što nas svrstava u vodećeg proizvođača asfaltne mješavine u Hrvatskoj. Ove godine smo također postali najveća građevinska tvrtka koja je bavi cestovnom infrastrukturom s 380 zaposlenih. Ovaj sustav je vrlo efikasan, on se može i nadograđivati. To je samo jedan dokaz kako koristimo nove tehnologije te kako se usudimo izaći na tržište s novim tehnologijama - rekao je predsjednik uprave Colasa Siniša Košćak, između ostalog.

'Zelena i održiva regija'

Zamjenica župana Silvija Zagorec dodala je kako Varaždinska županija aktivno provodi europske zelene politike.

- Želimo biti zelena i održiva regija, stoga mi je drago da je danas predstavljen ovaj sustav koji upravo tome doprinosi. Pohvaljujem rad, inovativnost, društveno odgovorno poslovanje jer je sve to temelj konkurentnosti našeg gospodarstva te vodi računa o lokalnoj zajednici u kojoj tvrtka djeluje. Gospodarstvo županije upravo zahvaljujući tvrtkama kao što je Colas drži visoko treće mjesto u Hrvatskoj i izvozno smo orjentirani - rekla je Zagorec.

Komentari