Europski tjedan održivog razvoja

Foto - Nova električna vozila stigla u Parkove

Objavljeno: 02.10.2023. 14:12

Zadnja izmjena: 02.10.2023. 14:13

Uz predstavljanje novih električnih vozila, Parkovi su na Geotehničkom fakultetu prezentirali svoj zaokruženi sustav elektromobilnosti i projekt unapređenja upravljanja otpadom na groblju.

Europski tjedan održivog razvoja, koji se održava diljem Europe, varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi je iskoristilo za predstavljanje 3 nova električna vozila koja od sada dopunjuju njihovu flotu. Također, Parkovi su danas u suradnji s Geotehničkim fakultetom prezentirali i svoj zaokruženi sustav elektromobilnosti, koji već nekoliko godina primjenjuju na varaždinskom groblju, kao uspješan primjer zelene alternative trenutnim transportnim rješenjima u komunalnim djelatnostima.

U suradnji s Geotehničkim fakultetom u Varaždinu Parkovi provode i projekt unapređenja sustava upravljanja otpadom na groblju čiji je cilj edukacija građana, smanjivanje količine plastičnog otpada i lampaša, unapređenje izgleda groblja i njegova zaštita te povećanje efikasnosti rada.

O tijeku provedbe projekata te benefitima za okoliš i stručnu javnost na prezentaciji su govorile univ.spec.oec. Jelena Sekelj, direktorica Parkova d.o.o. i doc.dr.sc. Ivana Presečki iz Geotehničkog fakulteta, studija inženjerstva okoliša.

'Potrebna nova rješenja za smanjenje zagađenja zraka'

Događaju su prisustvovali studenti, učenici, predstavnici Grada Varaždina, javnih ustanova i gradskih tvrtki koje su pozdravili izv.prof.dr.sc. Hrvoje Meaški, dekan Geotehničkog fakulteta i dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina.

- Parkovi su predani ideji zaštite okoliša te se u svim segmentima poslovanja trudimo čuvati naš okoliš, odgovorno koristiti resurse i djelovati u cilju održivog razvoja. Korištenjem alternativnih transportnih rješenja, poput električnih vozila, utječemo na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja naših sugrađana. Također, čuvamo naše groblje koje je zaštićeno kao spomenik parkovne arhitekture i spomenik kulture - istaknula je o temi direktorica Parkova, Jelena Sekelj i dodala:

- Između trenutačnog stanja u Hrvatskoj i ambicioznih okolišnih ciljeva EU-a postoji određeni jaz. Osim stručne podrške, velika prepreka široj primjeni elektromobilnosti u komunalnom sektoru je nedostatna infrastruktura i cijene te buduća očekivanja. Mi smo rješenje pronašli u sinergiji elektromobilnosti s obnovljivim izvorima energije. Želja nam je da ovaj naš primjer potakne i druge na traženje novih rješenja kojima bi se smanjilo zagađenje zraka i povećalo korištenje obnovljivih izvora energije. I dalje ćemo pratiti razvoj električnih vozila i tijekom godina postepeno vršiti tranziciju na vozila koja pokreću obnovljivi izvori energije - rekla je. 

Projekt varaždinskih Parkova i Geotehničkog fakulteta

Zaokruženi sustav elektromobilnosti u Parkovima je realiziran u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, a čine ga tri ključna segmenta: sunčana elektrana snage 23kW, brza AC punionica i 7 gospodarskih elektrovozila za logistiku. Uz dosadašnja 4, u rujnu ove godine su stigla još 3 nova laka električna vozila, također sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koja će se koristiti u održavanju groblja i gradskog zelenila.

Predajom zahvalnica Jelena Sekelj zahvalila je studentima Geotehničkog fakulteta na radu u sklopu projekta unapređenja sustava upravljanja otpadom na varaždinskom groblju u 2023. godini. Ujedno je pozvala profesore, studente i učenike na suradnju u budućim aktivnostima Parkova koje će biti usmjerene na edukaciju građana s ciljem smanjenja otpada na groblju.

Europski tjedan održivog razvoja održava se u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i globalne ciljeve održivog razvoja. Održava se sedmi put i u prošlosti je imao registrirane događaje iz 38 zemalja. Projekt varaždinskih Parkova i Geotehničkog fakulteta jedan je od zasada ukupno 64 registrirane inicijative u sklopu Tjedna održivog razvoja u Hrvatskoj, dok je na razini Europske unije prijavljeno više od 6.400 događaja iz 26 zemalja.

Komentari