gradska tržnica

Foto - Održana velika humanitarna akcija 'Bez zelja nema veselja

Objavljeno: 19.11.2022. 12:23

Zadnja izmjena: 19.11.2022. 12:23

'Bez zelja nema veselja' , naziv je humanitarne manifestacije održane na varaždinskome placu, u organizaciji PPP Cafuk, Udruge kuhara Varaždinske županije, Gospodarske škole te Gradske tržnice.

Učenici kuhari iz Gospodarske škole pripremili 300 porcija sarme koje su se nudile na placu po simboličnoj cijeni od 15 kuna za porciju, a sav prihod od prodaje namijenjen je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina. Koliko je ovo tradicionalno jelo popularno, govori činjenica da se tražila porcija više jer sve su rasprodane u vrlo kratkom vremenu, a red čekanja formiran je puno prije nego su ukusne sarmice stigle na plac.

Sarmu su posjetiteljima placa dijelili Marija Cafuk iz PPP Cafuk, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te učenice varaždinske Gospodarske škole. Događaj su nastupom i stručnom demonstracijom ribanja zelja upotpunili članovi KUD-a Vidovec.

'Manifestaciju ćemo ponoviti'

- Sarmu su u Gospodarskoj školi jutros kuhali budući kuhari, a podijelili smo 600 sarmi, odnosno oko 300 porcija. S obzirom da varaždinsko zelje ima savitljiv tanak list baš pogodan za sarmu, za tu količinu bilo je dovoljno oko 30 glavica. Varaždinskog zelja ove godine ima dovoljno, pa ćemo s obzirom na veliki interes, manifestaciju svakako ponoviti - rekla je Cafuk.

Svojim dolaskom je promociju ove zdrave autohtone varaždinske namirnice podržao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. - Interes za ovu manifestaciju je svake godine izuzetan, ljudi strpljivo čekaju u redu čak pola sata prije nego što je najavljeno. Odaziv nikad ne izostane kad je namjera humanitarna, a porcije se nude po popularnim cijenama. Sudjelovali su i učenici Gospodarske škole i KUD Vidovec te je cijela organizacija za svaku pohvalu - dodao je Bosilj.

'Najstarija humanitarna manifestacija'

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuo je da sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe, Zakladi solidarnosti Grada Varaždina te je zahvalio Varaždincima na velikom odazivu. - Ovo je naša najstarija humanitarna manifestacija, a ujedno i dobar način promocije varaždinskog zelja kao i svih ostalih namirnica koje su potrebne za sarmu. Zahvaljujem gđi Mariji Cafuk, Udruzi kuhara, Gospodarskoj školi i KUD-u Vidovec, te svim građanima koji su svojom donacijom podržali njihov trud.'

Iz Gradske tržnice podsjećaju da je još u tijeku glasovanje za najkumicu, pa pozivaju sve posjetitelje da ne zaborave dati glas svojoj omiljenoj. Glasovanje traje do 1. prosinca, a proglašenje pobjednice najavljuju za 10. prosinca.

Komentari