eu projekt u maruševcu

FOTO U Maruševcu u sklopu europskog projekta održan seminar i okrugli stol na temu migrantske krize

Objavljeno: 30.09.2017. 19:28

Zadnja izmjena: 30.09.2017. 19:36

Foto: Viktor Hranić

Kroz aktivnosti po projektu „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ sudionici seminara i okruglog stola s područja općina Maruševec i Rogatec iz Slovenije upoznali su se s radom volontera Društva crvenog križa Varaždinske županije koji su na migrantskoj ruti pomagali migrantima.

Na početku subotnjeg programa sudionike je pozdravio načelnik Općine Maruševec Damir Šprem izrazivši zadovoljstvo što je Maruševec ovog vikenda centar Varaždinske županije zbog provođenja projekta socijalno-humanog karaktera i to kroz partnerstvo dviju općina koje su u sastavu susjednih država kroz koje je prolazio migrantski val.

Ovo je prvi ovakav europski građanski projekt kojeg Općina Maruševec provodi i srce mi je zaista puno kad vidim punu dvoranu svojih sugrađana i naših prijatelja, od sutra braće iz Općine Rogatec iz Slovenije. Provedbom projekta koji nas je ovom prilikom spojio na temu migrantske krize, građani Maruševca i Rogateca pokazati će svoje veliko europsko srce, volju za socijalnim angažmanom, želju za razvojem solidarnosti i načela interkulturalnosti. - kazao je načelnik Šprem.

Potaknuti riječima panelista kroz primjere dobre i loše prakse, sudionici seminara promišljali su o aktualnim temama solidarnosti, odgovornosti, volontiranja i utjecaja migrantske krize na EU i vrijednosti na kojima je ista nastala. Na okruglom stolu, građani Maruševca i Rogateca iznosili su svoja mišljenja, znanja i prijedloge o tome tko može i kako utjecati na formiranje politika i procedura zajedničkog postupanja u kriznim situacijama.

Današnja izlaganja dala su sudionicima projekta pregled zbivanja koje su današnji predavači doživjeli prilikom pružanja pomoći migrantima. Saznali smo kakvo je naše domaće stanovništvo imalo saznanja o samoj migrantskoj krizi, a i na temelju čega su formirali svoje stavove. Zaključili smo kako Europska unija može po pitanju migranata učiniti puno, mi možemo učiniti puno, ali ne možemo sami. Migranti su izazov za EU i moramo im pristupiti s puno solidarnosti i humanosti, jer je to problem koji se tiče svih nas i ne može se riješiti bez nas. Potrebno je osiguravanje granici Unije, zajednička politika o azilu, kao i uspostavljanje povratka migranata. Sva iskustva koja smo čuli, razmišljanja i zaključci koje smo kroz edukativni seminar donijeli i raspravili na okruglom stolu pretočiti ćemo u dokument preporuka o tome kako pristupiti formiranju politika i procedura zajedničkog reagiranja EU zemalja u odnosu na migrantsku krizu. Bez obzira koliko skroman doprinos dokument predstavljao, biti će upućen Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. - rekao je zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša, naglašavajući važnost građanskog participiranja u stvaranju društva jednakih šansi uvijek, a naročito u vremenima krize.

Projekt „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ prijavila je Općina Maruševec na program Europa za građane za bespovratna sredstva iz Europske unije. Vrijednost projekta je 10 tisuća eura, a kroz projekt je za građane općina Maruševec i partnerske slovenske općine Rogatec planirano održavanje seminara, okruglog stola, izložbe dječjih radova, interkulturalnog događaja na temu socijalnog angažmana građana. Provedba istih zaključit će se potpisivanjem Povelje o bratimljenju dviju spomenutih općina i izradom dokumenta preporuka o tome što i koga treba uzeti u obzir prilikom definiranja zajedničkih politika i postupaka, a vezano za izbjegličku krizu.

Sutrašnja provedba projekta nastavlja se u 10 sati otvorenjem interkulturanog događaja i izložbom dječjih likovnih i literarnih radova na prostoru ispred zgrade Općine Maruševec, te potpisivanjem Povelje o bratimljenju Općina Maruševec i Rogatec, zakazanom u 12.30 sati.

Komentari