besplatne radionice

Foto - U Varaždinu otvoren STEM Centar za djecu i mlade

Objavljeno: 20.05.2023. 13:26

Zadnja izmjena: 21.05.2023. 07:15

Od prošlog tjedna djeci i mladima Varaždinske županije pruža se nova mogućnost proširenja znanja i spoznaja u STEM području, kroz sudjelovanje u aktivnostima novootvorenog STEM Centra za djecu i mlade.

Centar učenicima nudi interaktivne radionice iz područja inženjerstva okoliša, koje kao interdisciplinarna znanost obuhvaća sve sastavnice STEM-a. Programi Centra sadrže tematske cjeline Moja Zemlja, Stijene oko nas, Voda na Zemlji, Okoliš, onečišćenje i energija i Digitalne tehnologije u geoznanostima, a način provedbe i složenost aktivnosti prilagođava se starosti učenika. U prostoru Centra smještena je i jedinstvena Geološka zbirka, s više od 160 katalogiziranih uzoraka stijena i minerala.

STEM centar za djecu i mlade smješten je u zgradi Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, a njegovo otvaranje rezultat je zajedničkih napora fakulteta, koji je ustupio na korištenje prostor nekadašnjeg atomskog skloništa i Hrvatskog društva inženjera geotehnike, koje je iz Europskih fondova osiguralo oko milijun kuna potrebnih za adaptaciju i opremanje prostora.

Besplatne radionice

Centar je prošlog tjedna uputio poziv svim osnovnim i srednjim školama u Varaždinskoj županiji da se sa svojim učenicima uključe u STEM radionice. Budući da se u ovoj početnoj fazi aktivnosti Centra financiraju iz projekta, sve su radionice besplatne. Za škole koje nisu iz Varaždina osiguran je i besplatan autobusni prijevoz, a sve učenike očekuje i lagano osvježenje u vidu varaždinskih klipića i sokova. Više informacija o aktivnostima STEM Centra može se pronaći na web stranici https://stem.gfv.hr, na kojoj škole mogu ispuniti i online prijavu za dolazak svojih grupa učenika na radionice.

Uspostava STEM Centra za djecu i mlade jedna je od aktivnosti istoimenog ESF projekta kojeg od 29.06.2021. do 29.06.2023. godine provodi Hrvatsko društvo inženjera geotehnike u partnerstvu s Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 304.034,89 eura (2.290.750,91 kuna), od čega je 15% financirano sredstvima Državnog proračuna, a 85% sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Kao suradne organizacije civilnoga društva, sa svojim volonterima u projektu sudjeluju i Hrvatsko društvo za inženjerstvo okoliša, Udruga diplomanata Geotehničkog fakulteta AMAC-GFV, Odred izviđača „Varaždin“ i Društvo građevinskih inženjera i tehničara Varaždin.

Komentari