ne propustite

Dan varaždinskoga placa ove godine uz slatke 'štande', radionicu i  nagradnu igru

Objavljeno: 07.09.2020. 14:44

Zadnja izmjena: 07.09.2020. 14:49

Gradska tržnica slavi važnu obljetnicu - 470 godina sajmovanja u Gradu Varaždinu

Dan varaždinskog placa obilježava se uvijek sredinom rujna, ali ove godine slavlje pada točno na dan kada je kralj Ferdinand prije 470 godina uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu dozvoljava organiziranje tjednih sajmova, preteča današnje tržnice. Bilo je to 12. rujna 1550. godine. Već u 17. stoljeću varaždinska tržnica funkcionirala je svakodnevno na Kapucinskom i Franjevačkom trgu, kasnije na Korzu, a na današnju lokaciju preseljena je 1964. godine.

Iako zbog aktualne epidemiološke situacije ove godine neće biti tradicionalnog natjecanja u pripremanju kotlovine, varaždinski plac ipak će u subotu, 12. rujna obilježiti svoj rođendan u veselom 'štimungu'.

Tako će tom prigodom na placu od 9 sati gostovati poznata gastroblogericaS andra Gašparić koja će pripremati pekmez od jabuka. U nagradnoj igri koju će voditi varaždinski notar Krunoslav Čolo, teglice ove ukusne slastice bit će podijeljene najsretnijim posjetiteljima placa, no uz sreću bit će potrebno i malo znanja. Da bi osvojili teglicu, potrebno je odgovoriti na Čolina pitanja o varaždinskome placu. Što će Čolo pitati, ne možemo otkriti, ali očekujemo puno dobrih štoseva i naravno, ne preteška pitanja.

Na placu će toga dana sve biti u znaku slatkog, što je dobra vijest za sladokusce, pogotovo one koji vole kolače iz kućne radinosti. Udruge žena će na slatkim 'štandima' ponuditi domaće zlevanke, štrukle, makače i druge slastice. Za dobru atmosferu na rođendanu pobrinut će se sastav 'Špancir' uz čije note ovog puta ne možemo zaplesati, ali se ipak možemo proveseliti uživajući u zvucima tamburica.

Varaždinski je plac tijekom povijesti uvijek igrao ulogu tradicionalnog okupljališta građana. Bio je on mjesto gdje se cjenkalo, kupovalo i prodavalo, ali i ogovaralo i komentiralo, uvijek glasno i živo. Vremena se mijenjaju, ali plac ne gubi svoje čari pa je i dandanas omiljena destinacija mnogim Varaždincima.

Danas je više nego ikada važno naglašavati domaću ponudu hrane i dati prednost kupnji kod lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve svoje posjetitelje da im se pridruže u obilježavanju njihovog dana, uz odgovorno ponašanje sukladno epidemiološkim mjerama.

Komentari