projektne aktivnosti „DETOX“

Gradski muzej Varaždin radi na očuvanju, zaštiti i promicanju kulturne baštine

Objavljeno: 21.09.2017. 15:11

Zadnja izmjena: 21.09.2017. 15:11

Od 1. listopada 2016. godine Gradski muzej Varaždin, kao partner, sudjeluje u provedbi projekta Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – „DETOX“. Projekt se financira sredstvima Europske unije i Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Zajednički cilj hrvatskih i slovenskih partnera jest aktivno očuvanje, zaštita i promicanje kulturne baštine ruralnog područja kroz održivi turizam.

Gradski muzej Varaždin će u sklopu projektnih aktivnosti „DETOX“-a stručno obraditi knjižnicu grofa Bombellesa i evidentirati više od tri tisuće starih i rijetkih tiskanih knjiga u računalni program i bazu podataka. Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno.

GMV će provesti i terenska istraživanja kulturne baštine općina Vinice i Donje Voće, s naglaskom na tradicijskom graditeljstvu. Danas, kad je tradicionalna gradnja gotovo u potpunosti izumrla, a stare su seoske kuće i gospodarski objekti često prepušteni zubu vremena, važno je upozoriti na ljepotu i vrijednost narodne arhitekture kao bitnog dijela zavičajnog identiteta.

 

Komentari