Hrenić: Uzalud potrošenih pola milijuna kuna za izbore Novom Marofu sigurno nije trebalo

Objavljeno: 05.03.2015. 12:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:06

Kandidat za gradonačelnika Novog Marofa Narodne stranke - reformisti Darko Hrenić siguran je u svoju pobjedu, govori o do sada ostvarenim projektima u Gradu Novom Marofu, a građanima poručuje: "Kaznite one koji izazvali nepotreban trošak od pola milijuna kuna!".

Kakvom biste ocijenili predizbornu kampanju?
U ovoj predizbornoj kampanji nisam se želio baviti protukandidatima nego sam se fokusirao na projekte koji su realizirani u Gradu za vrijeme mog mandata u proteklih šest godina. U kampanji sam se putem svoje brošure obratio svakom građaninu Novog Marofa gdje sam konkretnim podacima, brojkama i činjenicama pokušao objasniti zašto sam ja ponovo najbolji izbor za gradonačelnika i zašto se treba kazniti ovaj postupak izazivanja nepotrebnih prijevremenih izbora, što nas sve građane košta preko pola milijuna kuna. Građanima ću se obratiti na predizbornom skupu u petak, 06.03.2015. godine u Novom Marofu u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u 20.00 sati. Želim zahvaliti svim svojim suradnicima i ljudima koji su mi pomagali u kampanji, posebno poduzetnicima koji su mi financijski pomogli, što je samo dokaz da sam uvijek štitio njihove interese i radio s ciljem jačanja marofskog poduzetništva i gospodarstva. HDZ-ove prozivke u vezi stopiranja investicija i otvaranja radnih mjesta krajnje su neutemeljene i smiješne.

Da li se moglo napraviti više?
Građani moraju biti svjesni da je Grad 2009. godine imao 5.5 milijuna kuna minusa, a cijeli svoj mandat nastojao sam maksimalno ojačati gradski proračun i paziti kuda odlazi svaka kuna. Uz 128 milijuna kuna izvršenih projekata, minus sam smanjio za skoro 4 milijuna kuna uz uredno plaćanje svih obveza. U ovim recesijskim vremenima to zaista nije bilo lako. Za to vrijeme štednje ipak nismo sjedili prekriženih ruku. Puno toga se napravilo, ovdje sada ni ne mogu nabrojiti to sve. Popisao sam te projekte i investicije zajedno s financijskim iznosima u brošuri koju sam izdao. Niti jedna skupina građana, udruga, ili ustanova nije ostala bez potrebnih sredstava za rad. Moji suradnici, poduzetnici, prijatelji i ljudi s kojima sam bio svakodnevno u komunikaciji najbolje znaju da nikada nisam građane dijelio prema stranačkoj pripadnosti niti sam se time vodio u poslu. Politička preslagivanja i trgovine oduvijek su mi bili odbojni i time se nisam bavio pa me to možda na kraju i koštalo gubitka potpore u gradskom vijeću.

Gospodarstvo i zone?
Za vrijeme mog mandata potpuno je opremljena poslovna zona iza Autobusnog kolodvora za što je uloženo više od milijun kuna gradskog novca i dodatna ulaganja javnih poduzeća kao što je nova trafo stanica. Tu su neki investitori već izgradili svoje poslovne hale, a na zadnjoj sjednici vijeća prodali smo zemljište i novim investitorima. Svi protukandidati stalno pričaju o zonama Oštrice i Možđenec. Te zone smo od države dobili za vrijeme mog mandata, zonu Oštrice moći ćemo komunalni opremiti s otvaranjem istočne obilaznice čije se ozbiljno pripremanje dokumentacije radi za vrijeme mog mandata. Zona Možđenec nema potrebe za velikim ulaganjima u infrastrukturu jer su struja, voda, plin već tamo. U Možđencu je zadatak naći velikog investitora i sada s izlaskom iz recesije će to biti i lakše moguće.

EU projekti?
Vezano uz prozivke oporbe kako nismo dovoljno iskoristili novac iz EU fondova želim reći sljedeće: naš je grad do prošle godine imao "problem" što ima više od 10 000 stanovnika te se nismo mogli prijavljivati za većinu projekata koji su nama važni. Isto tako kod realizacije projekta bilo je potrebno unaprijed sve platiti iz vlastitog proračuna pa onda tražiti povrat novca iz EU fondova. Ove godine sve se promijenilo na bolje, nema više ograničenja zbog broja stanovnika, država je stvorila fond za financiranje EU projekata kako bi pomogla lokalnoj samoupravi. Tako sada konačno možemo funkcionirati, te sam predložio da u proračunu za 2015. godini, krenemo u veliko proširenje dječjeg vrtića, asfaltiranje preostalih nerazvrstanih cesta, i sve to iz EU fondova, ali na žalost bivši Gradski vijećnici su bili protiv proračuna. Ja neću stati na tome, odmah nakon pobjede na izborima ponovno ću predložiti iste projekte. Uz njih, naravno i mnoge druge kao što je energetska učinkovitost, izgradnje preostalih nogostupa i sve ostale gdje ćemo dobivati novac iz javnih poduzeća, Vlade, Županije.

Zapošljavanje u Gradu?
Nije mi jasno koji problem imaju ostale stranke sa zapošljavanjem u Gradu. Jedna osoba otišla je u mirovinu, nemamo više profesionalnih gradonačelnika, zaposlili smo dvije stručne i nestranačke osobe koje su i više nego potrebne za svakodnevno funkcioniranje gradske uprave u komunalnom, financijskom i općem odjelu. Sve u svemu, danas manje izdvajamo za plaće nego 2012. godine. Grad Ivanec recimo ima više zaposlenih u gradskoj upravi a imamo otprilike isti broj stanovnika. Ako težimo boljem funkcioniranju Grada, moramo imati i kvalitetne kadrove.

U slučaju pobjede, kako dalje?
Siguran sam u pobjedu jer sam se dokazao kao gradonačelnik. Trebalo je znati osigurati dodatnih 100 milijuna kuna sredstava izvan našeg proračuna u 6 recesijskih godina mojeg mandata. Uz to mnogo je projekata sada zaustavljeno ovim izborima, a ja sam ih pripremao sa svojim suradnicima i jedini najbolje znam kako te projekte i završiti. Nakon što prođu izbori, svi će mjesni odbori i proračunski korisnici normalno funkcionirati, projekti će se i dalje izvršavati, a Grad ću i dalje voditi pošteno, odgovorno i transparentno.

Komentari