EU PROJEKT

Hrvatske snage na svjetskom događanju

Objavljeno: 14.05.2019. 14:40

Zadnja izmjena: 14.05.2019. 14:41

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost NTH Mobile d.o.o.

Mobile Word Congress (MWC) je međunarodno najveći i najvažniji događaj za mobilnu industriju. Održava se svake godine u Barceloni puna 4 dana. NTH Mobile je bio jedan od 2.400 izlagača koliko ih je ove godine nastupilo pruživši tako priliku za više od 109.000 posjetitelja iz 198 zemalja da vide nove trendove i tehnologije mobilne industrije.

MWC je i ove godine ispunio očekivanja kao pravo mjesto za predstavljanje novih tehnologija, uređaja i usluga u mobilnoj industriji i dobar uvid u tvrtke na tom tržištu. Tako je i NTH Mobile tim koji je išao u Barcelonu potvrdio dijelom svoja iskustva, stekao nova, te dobio priliku za brojne sastanke i nove kontakte kao podlogu za buduću poslovnu suradnju.

O čemu se najviše pričalo na MWC-u?

Sveobuhvatna tema MWC-a ove godine je bila Intelligent Connectivity kao početak nove ere koju omogućuju kombinacija brze i flesibilne 5G mreže, IoT (Internet of Things), AI (Artificial Intelligence) i big data.  Glavna obilježja su da se ide za visoko kontekstualiziranim i personaliziranim iskustvima, prezentiranim na način kako se traže i kada se traže. Time se oblikuje budućnost mobilne industrije kao inteligentno povezujuće. 

5G

Predstavljeni prvi koraci stvarnog 5G-a kao i sve jači razvoj uređaja koji ga mogu podržati, primjerice  Samsunga i Huaweia. Očekuje se da bi za 5 godina trećina današnjih mobilnih korisnika bila na 5G. Vidljivo je da brzine na 4G padaju zbog količine prometa koji raste, pa u toliko još jedna motivacija telekom operatorima koji gledaju na koji način najbolje monetizirati 5G mrežu i sveopću digitalizaciju.

Lenovo je najavio za sljedeću godinu svoje prvo računalo sa 5G wireless modemom, kao i Acer, Dell, HP and Microsoft.

Nezaobilazno za ljubitelje pametnih telefona je bio Samsung i Huawei predstavljanje pametnih telefona sa zaslonom koji se može svinuti, odnosno rasklopiti, što pruža novo iskustvo korištenja, te najave od strane drugih proizvođača koji idu u istom smjeru razvoja.

RCS (Rich Communication Services)

RCS će svojim korisnicima donijeti novu razinu komunikacije i novu eru. Umjesto standardnih, čisto tekstualnih poruka (SMS), korisnici će moći primati i slati razne sadržaje unutar poruke (fotografije, video, glasovne zapise itd.), vidjeti read receipts (statusi čitanja poruke koji već podržava Messenger, Viber, Whatsapp itd.), dijeliti lokaciju i još mnogo toga.

Na MWC je bilo nekoliko prezentacija korištenja sa ciljem potvrde koncepta. U kojoj mjeri će RCS objediniti danas fragmentirani ekosustav mobilnih poruka, ostaje za vidjeti.

Do idućeg puta…

MWC  je i ovom prilikom dokazao da zaslužuje mjesto u kalendaru svih osoba čiji je posao vezan uz mobilnu industriju, pa najava od  NTH Mobile MWC-a 2020. svima koje zanimaju trendovi i žele vidjeti realizaciju najavljenoga sa ovog događanja u Barceloni.  

Podrška za NTH Mobile nastupe na MWC omogućena je kroz projekt „Jačanje konkurentnosti poduzeća NTH Mobile kroz nastupe na međunarodnom sajmu“ u vidu odobrenih bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 925.527,27 kn, a ukupna vrijednost projekta je 1.444.823,12 kn. Projekt je odobren slijedom javnog poziva „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Komentari