Karamarko u Varaždinu: Po čemu ćemo Milanovićevu vladu pamtiti u bilo kojoj županiji?

Objavljeno: 17.07.2015. 10:23

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 09:11

U četvrtak, 16. srpnja, Hrvatska demokratska zajednica održala je u prostoru Arene Varaždin Klauzuru za III. izbornu jedinicu, na kojoj se velikom broju okupljenih članova te lokalnih i nacionalnih dužnosnika stranke govorom obratio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U svom obraćanju nazočnima Karamarko je tom prigodom istaknuo da je Hrvatska demokratska zajednica u svakom trenutku spremna preuzeti vlast, iz razloga što se za spomenutu odgovornost ozbiljno priprema tri i pol godine, od čega dvije i pol godine intenzivno radeći na gospodarskom programu u suradnji s IFO institutom iz Münchena.

Lažna socijaldemokracija i represija

Osvrnuvši se, pak, na aktualnosti i manifestacije rada Vlade Zorana Milanovića, Karamarko je posao koji stranci predstoji nazvao "krvavim", istaknuvši da Hrvatska više nema vremena za "eksperimente". Govoreći o ovršnom zakonu Milanovićevu vladu nazvao je lažnom socijaldemokracijom, a njihovu poreznu politiku represivnim aparatom.

- Da su oni socijaldemokrati, valjda bi već promijenili taj ovršni zakon zbog kojega je 330 tisuća ljudi u našoj domovini blokirano, od čega 46 tisuća poslovnih subjekata. Vlastita država ih kamatari! U poreznoj upravi neće vas pitati što mogu napraviti za vas, nego će vas blokirati, zatvoriti vam tvrtku i ugasiti radna mjesta – rekao je Karamarko.

- U kojoj to državi ministar financija prijeti privođenjima i uhićenjima?! Osim u slučajevima terorističkih napada, to ne radi ni ministar unutarnjih poslova. Sad samo čekam da i ministar kulture kaže koga će on uhapsiti, jer još jedino što im je kao sredstvo ostanka na vlasti preostalo jest iluzija da su jedino oni dobri.

Najstrašnije od svega - gubitak stanovništva

Predsjednik HDZ-a naglasio je da zbog istog razloga novac troše na osobe koje imaju zadaću popraviti im imidž, makar, kako je rekao, svi znaju da gore vlade u Hrvatskoj do sada nije bilo.

- U tri i pol godine promijenili su devet ministara. Koji ministar im nije u sukobu interesa? Ugasili su oko 200 tisuća radnih mjesta; istjerali iz Hrvatske oko 100 tisuća ljudi; imamo 300 tisuća blokiranih. To su rezultati njihovog rada, a sve zajedno nas košta 100 milijardi kuna. Zadužili su i naše unuke da bi ostali na vlasti, jer ni jednu od tih sto milijardi kuna nisu uložili u razvoj – istaknuo je Karamarko.

- Najstrašnije u svemu tome je gubitak stanovništva. Prije mjesec dana bili smo u Kanadi i bilo je tužno upoznavati ljude koji su tamo stigli u mandatu ove vlasti ili nedavno. Po čemu ćemo ih stoga pamtiti u bilo kojoj hrvatskoj županiji? Do njihovog dolaska na vlast sve dosadašnje vlade zajedno zadužile su se 212 milijardi kuna, a imali smo i obrambeni domovinski rat i obnovu i neke dugove iz one prošle, nama toliko odiozne države. Oni su se zadužili 100 milijardi kuna.

Nazvali su nas luđacima, a sad...

Karamarko je govorio i o neiskorištavanju mogućnosti Europskih fondova, odnosno činjenici da je Hrvatska u spomenute fondove uplatila 750 milijuna eura, da bi na kraju natrag povukla 30 milijuna eura manje iz razloga što aktualna vlast ne zna pripremiti ni papirologiju. Kao primjer istaknuo je aktualni slučaj Pelješkog mosta.

- Nikad neću zaboraviti istup g. Čačića kada su došli na vlast, a on je na vijestima rekao da "samo luđaci mogu željeti taj most“. Oni su sanjali neke tunele ispod Bosne, trajekte... Zar nije sramotno da premijer sada obmanjuje javnost izvrtanjem svojeg stava o značaju Pelješkog mosta, a onda dobijemo odgovor iz Europske unije da o tome što oni govore ništa ne znaju, da je to lista naših želja.

Predsjednik HDZ-a za isto je prozvao aktualnu vlast i kada je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Istakno je s druge strane, kako je "jedina dobra stvar "proizašla iz tog njihovog nepoštenja“, novi naziv zračne luke do kojega je došlo na nagovor upravo HDZ-a.

- Sjećate li se njihovog stava o doktoru Tuđmanu, kojega su smatrali diktatorom i čak zločincem. Sada se natječu tko će mu u Zagrebu naći bolji trg. Međutim, davanjem imena zračnoj luci Pleso priznali su da se radi o državniku iznimnog formata, a ne jednom od političara devedestih, kakvim su htjeli da ga smatramo oni koji su napuštali sabor dok se Hrvatska osamostaljivala – rekao je Karamarko.

Uvoznički lobij i javna poduzeća

Karamarko se dotaknuo i problematike uvoza hrane, pokušaja regionalizacije zemlje, kao i problematike javnih poduzeća u Hrvatskoj.

- Zašto Hrvatska danas uvozi 70 posto hrane i što je ova vlast učinila da to ne bude tako, da napokon sjednu za stol s tim famoznim uvozničkim lobijem i jasno im kaže, nećemo zbog vašeg interesa upropaštavati naše proizvođače. Propadanje malog i srednjeg poduzetništva najviše je vidljivo upravo na selu, jer je tamo najosjetljivije – naglasio je predsjednik HDZ-a.

- Nevjerojatno! Sada Milanović kaže da su županije „logične“ i da moraju ostati, a sjećate li se kada su rekli da ih u Hrvatskoj treba ukinuti i uvesti regije, što bi nas za pet, deset godina moglo dovesti do toga da se počnemo regionalno dijeliti kao u 19. stoljeću. Tražit će se parlament, donošenje tko zna kakvih odluka... Pa nije doktor Tuđman uzalud osmislio sustav od 20 plus jedna županija.

Osigurali i unuke

Kada je riječ o javnim poduzećima, Karamarko je istaknuo da se u trenutku kada preuzmu vlast više neće moći dogoditi da ih ne vode stručnjaci.

- Sada se točno zna koja stranka ima monopol nad radom, kadroviranjem i financijskom kontrolom kojeg od javnih poduzeća, što je nedopustivo. Vjerujem da su se u zadnje tri i pol godine u tim javnim poduzećima mnogi pobrinuli i za svoje unuke – smatra Karamarko.

- Naš program je poreznom politikom poticati poduzetnike da budu uspješni i otvaraju radna mjesta. Stimulirati mladog čovjeka da ostane u svojoj zemlji, gdje će od svojeg rada moći živjeti. Zar je to pretenciozno? Svaka država želi jačati svoje stanovništvo i svoj narod, ali još jedan mandat ovih „socijaldemokrata“, i možemo se pozdraviti s Hrvatskom koji smo tako dugo sanjali. A svaki član naše stranke morat će napustiti HDZ ako svoj interes stavi ispred interesa naroda i Hrvatske države – zaključio je u Varaždinu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Komentari