KODE 2018.

Konferencija Centra kompetencije: "Varaždin može postati lider u obnovljivim izvorima energije"

Objavljeno: 20.11.2018. 16:27

Zadnja izmjena: 20.11.2018. 16:28

Danas se u palači Herzer, na prvoj stručnoj konferenciji u organizaciji Centra kompetencije kojemu je na čelu direktor Alen Kišić, razgovaralo i izlagalo o dobroj energiji. Konferencija se održala pod nazivom "KODE 2018."

Uz izlaganja velikog broja stručnjaka iz ovog područja zainteresirani su mogli saznati korisne informacije o energetskoj perspektivi i poticanju korištenja obnovljivih izvora energije, a sama izlaganja bazirala su se na strateškim ciljevima energetske učinkovitosti i potencijalima u Hrvatskoj.

Na panelu je uz gradonačelnika Ivana Čehoka sudjelovao i njegov zamjenik Zlatan Avar koji je prezentirao gradske projekte energetske učinkovitosti te obrazložio iskustva partnerstva s privatnim tvrtkama iz energetskog sektora. Također, na panelu su bili predstavljeni i primjeri dobre prakse o tome kako primijeniti mjere energetske efikasnosti, a govorili su i istaknuti varaždinski gospdarstvenici koji su investirali u obnovljive izvore energije poput Damira Kirića iz Gumiimpexa, Silvija Gotića iz Kirceka, a izlaganje je imao Stjepan Talan, predsjednik Uprave vodeceg hrvatskog proizvodaca solarnih panela Solvisa.

- Pratimo velik broj projekata od projektiranja do pustanja elektrana u pogon. Projektirali smo sunčane elektrane za Podravku, ovdje u Varazdinu u tvornici Kalnik. To je projekt u kojega smo krenuli od nule, prijavili se na natječaj i vjerujemo da će Podravka dobiti za taj projekt sredstva. Riječ je o značajnim sredstvima - rekao je direktor Centra kompetencija Kišić.

Očekujemo još poslova

- Naravno da nakon toga očekujemo još poslova u nadzoru i svemu onome što slijedi, a što smo projektirali. Put ove gradske tvrtke s jedne strane je na tržištu, a s druge u istraživačkom centru koji mora pokazati dodanu vrijednost - način da potičemo obnovljive izvore energije - dodao je direktor.

- Grad Varaždin će i dalje biti potpora, preko naše agencije, naših obrazovnih institucija i izravno kada je riječ o gradskim institucijama. Sinergijom svih: privatnog sektora, energetskih tvrtki, Vlade, Fonda, gradova, možemo puno više učiniti u privlačenju investicija i korištenju obnovljivih izvora energije - izjavio je na konferenciji Ivan Čehok.

- S natječajima koje je otvorilo Ministarstvo graditeljstva osigurali smo energetsku obnovu kuća, višestambenih objekata, javnih zgrada, a posao je siguran do 2022. godine. Intenzivno radimo na tome da osigramo i posao do 2027., a pripremamo operativni program u kojem ćemo osigurati sredstva i za iduće proračunsko europsko razdoblje - rekao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar.

Sva izlaganja i buduća ulaganje pokazatelj su kako Varaždin može prednjačiti u Hrvatskoj u ovom segmentu jer ima i proizvodnju i investitore i dobre logističke tvrtke u tim procesima kao sto je to Centar kompetencije koji je organizirao ovu konferenciju.

Komentari