Maja Puček najbolja je maturantica, a ljubav prema matematici brusit će na PMF-u u Zagrebu

Objavljeno: 18.09.2015. 09:00

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:00

Foto: Siniša Sović

Kada većina nas pomisli na matematiku, prvo što nam pada na pamet je hrpa zadataka, sjedenje uz knjigu i kako da se što prije riješimo te „muke“ i posvetimo nečem drugom. No ne i Maja Puček. Naime, Maja je kao učenica Druge gimnazije Varaždin ove godine proglašena najboljim maturanticom Varaždinske županije u školskoj godini 2014./15. A njen omiljen predmet je, pogađate, matematika.

Maja je rodom iz Tužnog, posebnog mjesta u Varaždinskoj županiji koje prednjači po broju visokoobrazovanih  ljudi po broju stanovnika. Tom broju za pet godina pridružit će se i ova mlada matematičarka, brucošica Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

A zašto baš matematika, predmet koji je većini učenika odbojan na prvu? Maja kaže – to je bila ljubav na prvi pogled. Matematika joj je bila najdraži predmet još od osnovne škole.

Imala sam jako dobru učiteljicu iz matematike u osnovnoj školi i u tom predmetu sam vidjela veliki izazov. Svi moji vršnjaci govorili su kako im je matematika teška, kako im se ne da vježbati zadatke. Mene je matematici upravo privukla ta znatiželja što je u tome tako teško. To me zainteresiralo za brojke i tu se rodila ta ljubav – govori nasmijano Maja i dodaje kako se ta ljubav prema brojkama nastavila i kroz srednjoškolsko obrazovanje.

Veliku ulogu u tome imali su njeni nastavnici, koji su ju uvelike podržavali i motivirali, a kao učenica Druge gimnazije Varaždin od prvog je razreda hodala na natjecanja, a najviše je ponosna na ono državno u 2. razredu na kojem je osvojila prvo mjesto.

- Zahvaljujući tome imala sam direktan upis na PMF u Zagrebu. Ponosna sam jako na sebe i sretna, sad vidim da se sav trud kroz ove četiri godine srednjoškolskog obrazovanja isplatio.  To me ujedno i motivira za daljnje obrazovanje – govori Maja ali ističe kako nije bilo lako biti najbolja u matematici, a onda i najbolja maturantica u županiji. Puno je to odricanja, sati provedenih za knjigom, osobito prije natjecanja.

Ipak, odvojiti vrijeme na matematiku joj nije teško. To je prije svega, kako kaže ova simpatična mlada matematičarka, uživanje.

- Meni matematika nije teška, već mi je to uživanje. Naravno, tu su veliku ulogu imali profesori i u osnovnoj školi i u srednjoj školi, koji su mi znali prenijeti znanje. Također moram istaknuti i Centar izvrsnosti iz matematike. Tamo su nas pripremali za natjecanja, ali i davali nam puno teže zadatke nego što je to primjerice u srednjoj školi. To je zapravo izazov i užitak, rješavati takve kompliciranije zadatke – objašnjava Maja.

Drugu gimnaziju Varaždin pamtit će po uspjesima, dobrim profesorima, ali i prijateljstvima. Novim generacijama poručuje neka uče sve, ali neka se drže onog što ih zanima.

- Novim generacijama poručujem da uče sve, ali da se prime onog što ih zanima, onog za što imaju želju. Ne trebaju se prisiljavati s nekim drugim predmetima koji im baš ne idu ili koje ne vole. Svatko se može negdje pronaći i biti odličan u tome. Meni je to matematika, a nekom je možda kemija ili povijest. I naravno, treba puno učiti jer se na kraju uvijek isplati. Meni se definitivno isplatilo, sad to vidim – zaključuje Maja.

A kako zavoljeti matematiku?

- Na matematiku ne treba gledati na nešto što je jako teško, nešto što je nemoguće svladati. Ja sam ju zavoljela u osnovnoj školi upravo zato jer su svi govorili da je jako teško pa je mene jako zanimalo što je tu zapravo tako teško. Ispostavilo se  da uživam u rješavanju matematičkih zadataka i tako mi je to postala omiljena zanimacija. Samo treba probati i ne odustati – kaže nasmiješeno Maja i dodaje kako ne smije izostaviti profesore koji su joj bili podrška i davali joj poticaj za dalje. Također, tu su bili i roditelji i prijatelji koji su iznimno ponosni na njen uspjeh.

Maja Puček treća je najbolja maturantica Druge gimnazije Varaždin u devet godina postojanja ove škole. Tu vrijednu titulu prva je osvojila Petra Lacković 2010. godine, a 2011. Mario Hantak dobio je posebnu nagradu župana. Danas su oboje vrhunski studenti.  

- Prema podacima za generaciju 2014./15. koja je završila svoje srednjoškolsko obrazovanje, njih 49 posto upisalo je svoj prvi izbor fakulteta. To su odlični rezultati. Pola njih je upisalo ono što zaista žele – naglasila je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Prema podacima kojima raspolažu, dosta učenika Druge gimnazije Varaždin odlazi studirati pravo, dosta ih je na FOI-u, studiraju strojarstvo, elektrotehniku, ima ih na učiteljskom i filozofskom fakultetu.

- Ono na što smo doista ponosni jest da studiraju na sveučilištima diljem Hrvatske. Dosta je naših Varaždinaca na studiju u Rijeci, osobito na studiju medicine, pa u Zagrebu, a nešto malo manje ih je po Dalmaciji, na Filozofskom fakultetu u Zadru. Imamo i učenika koji fakultet upisuju u Ljubljani, s obzirom na to da smo jedina škola u kojoj se uči slovenski jezik. Đaci su to prepoznali i odlaze u Ljubljanu na studij medicine, umjetničke studije i kineziološki fakultet – navodi ravnateljica Grđan.

Jedini u državi imaju i mogućnost učenja ruskog jezika. Prvi u povijesti Hrvatske sklopili su sporazum o međunarodnoj suradnji  s Gimnazijom u Sankt Peterburgu. Na pomolu je i jedan novi interdisciplinarni projekt vezan za strane jezike upravo s ruskom gimnazijom. Vrlo jak je i francuski jezik, a na Drugoj gimnaziji Varaždin može se položiti i međunarodna jezična diploma iz francuskog i njemačkog jezika.

- Sve što učenici uče i rade kroz srednju školu, kasnije upisuju i vidi se ta jedna dugoročna motivacija. Ono što najviše vidim i što moram istaknuti te zahvaliti našim profesorima, jest da su uzor mnogim učenicima koji nakon srednje škole idu njihovim stopama. Mi smo mladi kolektiv, imamo profesore različitih profila, visoke stručne spreme koji su živopisni i vrlo poticajni. Naši učenici pronalaze uzore u profesorima i to mi je jako drago vidjeti jer je upravo to najveća vrijednost i najveća plaća profesorima za njihov rad i trud – istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Ove godine škola ima 612 učenika u 24 razredna odjela, a ove godine zaposlili su i njihovu bivšu učenicu.

- Ona je prva generacija Druge gimnazije Varaždin, godina 2006./2007. i sada je ona naša djelatnica. Svi naši đaci se kao studenti dobro snalaze, a već bivši učenici ulaze na tržište rada, zapošljavaju se i mogu reći da se ja ne bojim za njih – zaključuje ravnateljica.

Komentari