priopćenje za medije

Na MEV-u održana konferencija 'Primjenjivost znanja i vještina za poslove budućnosti'

Objavljeno: 15.05.2023. 19:10

Zadnja izmjena: 15.05.2023. 19:16

U organizaciji HUP-a – Udruge poslodavaca u obrazovanju i u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu u prostorijama Centra održivog razvoja u ponedjeljak je održana konferencija "Primjenjivost znanja i vještina za poslove budućnosti".

Predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prezentirali su i aktivnosti oko definiranja daljnjeg procesa vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba te europski model stjecanja vještina putem razvoja i implementacije individualnih računa za učenje.

Uvodno je doc. dr. sc. Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta izdvojio koliko Međimursko veleučilište u svojim obrazovnim programima primjenjuje nove kompetencije. Istaknuo je kako je ovo druga konferencija koju MEV organizira – prva je bila znanstvena, a druga je o instituciji, o razvoju visokog obrazovanja i općenito strukovnog obrazovanja.

-Mi promoviramo, prije svega, znanost i struku. Bili smo partner u HKO-u s Algebrom u izradi stručnog studija računarstva, gdje smo se bavili upravo novim tehnologijama, odnosno tehnologijama i zanimanjima koja dolaze u budućnosti. Znamo da se tehnička zanimanja najbrže razvijaju i tu moramo biti brzi i mi, i kao obrazovni sustav i kao društvo brzo odgovarati na izazove - rekao je dekan.

Dekan Klopotan istaknuo je cjeloživotno obrazovanje kao nešto na što MEV posebno želi ukazati studentima.

-Mi ćemo im dati temelje, naučit ćemo ih kako učiti i gdje tražiti informacije. Današnji život je jako brz i treba stalno biti up to date - zaključio je Klopotan.

S relevantnim sugovornicima na okruglom stolu vođena je rasprava o značaju povezivanja obrazovanja i tržišta rada, ulozi poslodavaca u obrazovanju, ulozi Ministarstva rada u izradi standarda zanimanja, primjenjivosti stečenih znanja i vještina na tržištu, kakvo nam je obrazovanje potrebno za poslove budućnosti te trenutnom stanju na našem tržištu rada.

U raspravi su sudjelovali doc. dr. sc. Gordana Nikolić, predsjednica HUP – Udruge poslodavaca u obrazovanju, Tomislav Marković iz Gospodarskog savjeta Međimurskog veleučilišta/HBOR, Damir Jugo, predsjednik Zbora veleučilišta Republike Hrvatske, Mislav Balković, član Izvršnog odbora HUP-a, Zoran Kunić iz Energyplus, Nikola Hren, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Čakovec te dekan Klopotan.

Nikolić je istaknula kako su u ovom programskom razdoblju svi orijentirani na zeleno i digitalno. Na tome je naglasak i u narednom periodu, odnosno na digitalne i zelene vještine. Međutim, smatra da je teško reći koji su poslovi budućnosti jer se situacija na tržištu rada mijenja velikom brzinom.

-Činjenica je i da se u Europskoj uniji još uvijek rade istraživanja i pokušavaju se sagledati svi elementi koji su potrebni, odnosno sve neke buduće kompetencije i znanja koje će potencijalni zaposlenici trebati, kao i oni koji su sada na tržištu rada. U svakom slučaju sve nas očekuje jedno vrlo izazovno razdoblje – rekla je Nikolić.

Komentari