o povijesti rukometa

Neosvojiva rukometna tvrđava: Znate li koliko su puta 'Kauboji' igrali u Varaždinu?

Objavljeno: 25.03.2022. 12:13

Zadnja izmjena: 25.03.2022. 12:13

Duga je povijest hrvatske muške rukometne reprezentacije. Još tamo 14. rujna 1942. godine odigrana je prva utakmica, za vrijeme trajanja NDH, a s druge strane našla se reprezentacija Mađarske.

Tada rukomet nije bio dvoranski sport pa su se utakmice igrale na vanjskim terenima, nerijetko stadionima, kao što je bio slučaj te povijesne 1942. godine. Rezultat je manje važan (0:9), no gotovo pola stoljeća moralo se čekati na novu akciju hrvatske selekcije. Od siječnja 1991. godine traje kontinuitet nastupanja hrvatske rukometne reprezentacije na međunarodnoj sceni..

Točnije, 14. siječnja 1991. u zagrebačkoj Kutiji Šibica odigran je povijesni sraz u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Protivnik je bila reprezentacija Japana, a završilo je s miroljubivih 23:23. U ljetu iste godine uslijedio je i prvi odlazak izvan granica ratom pogođene Hrvatske, u Sjedinjene Američke Države. Ostalo je povijest… Sve do 2012. godine „Kauboja“ nije bilo u Varaždinu, a onda je ovaj grad dobio domaćinstvo važnog turnira – kvalifikacijskog za odlazak na Olimpijske igre u London. Prolazak nije bio upitan, jer pored Islanda, Čilea i Japana, izabranici Slavka Goluže bili su najveći favoriti prema kladionicama koje se mogu pronaći na www.onlinekladionice.com. Od tada je hrvatska muška rukometna reprezentacija odigrala šest utakmica u Varaždinu upisavši – šest pobjeda.

Kvalifikacijski turnir za OI u Londonu (6. – 8. travnja 2012.)

Varaždinska Arena svečano je otvorena koncem 2008. godine, a izgrađena je za potrebe Svjetskog prvenstva 2009. čime je i Varaždin sudjelovao u revoluciji dvoranske infrastrukture u Hrvatskoj. Upravo zbog zaostalih infrastrukturnih karakteristika, naših reprezentativaca nije bilo u Varaždinu sve do 2012. godine. Već na SP-u 2009. godine moglo se uživati u vrhunskom rukometu, budući da je varaždinsku publiku dopala skupina u kojoj su bili smješteni tadašnji aktualni svjetski prvaci i doprvaci, Nijemci i Poljaci. Međutim, ono pravo Varaždince je čekalo tri godine kasnije kada su Golužini igrači trebali izboriti treće olimpijske igre u nizu. Skupina, iskreno, nije bila teška te je preskočena bez problema. Za prolaz u London bilo je potrebno biti među dvije prvoplasirane ekipe grupe, a taj je cilj ispunjen pobjedama nad Japanom (36:22) i Čileom (35:15). Za prvu poziciju u skupini čekao je najveći „magnet“ za publiku, olimpijski viceprvak iz Pekinga, Island. Čupić, Balić i ostatak ekipe riješio ga je s 31:28.

Hrvatska – Norveška 31:25 (3. svibnja 2015.)

Ulazak u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine bio je očekivan. U Koprivnici je pobijeđena Nizozemska s 35:24, a na gostovanju u Turskoj i ta reprezentacija s 32:22. Međutim, onda je u Stavangeru uslijedio pomalo „hladni tuš“ od Norveške koja se tada razvijala u rukometnu silu. Tinejdžer Sander Sagosen donio im je pobjedu od 27:26, a samo četiri dana kasnije uslijedio je uzvrat pred pet tisuća gledatelja u varaždinskoj Areni. Prvo poluvrijeme otišlo je na stranu gostiju, no onda je uslijedilo buđenje. „Kauboji“ su drugih pola sata dobili s 15:8 za konačnih 31:25. Time je razriješena dvojba tko će s prve pozicije na Euro.

EHF Euro Cup (28. i 29. travnja 2021.)

Bila je to odlična provjera mladih snaga, a u neku ruku i nagovještaj kako će Hrvatska izgledati na Europskom prvenstvu 2022. godine. Izbornik Horvat odlučio je na Euro Cupu, EHF-ovom turniru u kojem sudjeluju finalisti posljednjeg EP-a i domaćin(i) nadolazećeg, isprobati neke nove igrače, poput Tina Lučina koji je tada već pokazao o kakvom se igraču radi. Potkraj travnja s druge strane našla se Slovačka koja nije mogla naročito parirati mladim „Kaubojima“. Prvi sraz okončan je našom pobjedom od 32:24, a drugi je otišao na istu stranu. Tada su Slovaci pružili bolji otpor, no nedovoljno dobar. Završilo je 26:23.

Izabranike Hrvoja Horvata sredinom travnja očekuju izlučne utakmice za odlazak na novo veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo iduće godine u Poljskoj i Švedskoj. Prvi susret igrat će se u blizini Helsinkija 13. travnja, a uzvrat je na rasporedu u Varaždinu tri dana kasnije. Nadamo se tada i sedmoj pobjedi „Kauboja“…

Komentari