čak 2.400 izlagača

NTH Mobile d.o.o. na najvećem kongresu mobilne indrustrije u Barceloni

Objavljeno: 26.04.2018. 15:22

Zadnja izmjena: 26.04.2018. 15:22

Najveći i najvažniji događaj za mobilnu industriju, Mobile Word Congress, i ove se godine odvijao u Barceloni puna 4 dana. MWC postoji nešto više od 30 godina, a ove godine okupio je rekordnih 107.000 posjetitelja iz 205 zemalja, te čak 2.400 izlagača. Među izlagačima našla se i NTH Mobile.

Poduzeću NTH Mobile su za projekt „Jačanje konkurentnosti poduzeća NTH Mobile kroz nastupe na međunarodnom sajmu“ odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 925.527,27 kn, a ukupna vrijednost projekta je 1.444.823,12 kn. Projekt je odobren slijedom javnog poziva „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Reprezentacija od 11 igrača poslana je u Barcelonu u nove pobjede, a sva njihova očekivanja doista su se i ispunila. Osim predstavljanja novih tehnologija i trendova u mobilnoj industriji, te upoznavanja s novim uslugama i tvrtkama na tržištu, MWC je našoj ekipi osigurao i sljedeće zgoditke:

  • Bilješke sa 187 različitih sastanaka
  • 700+ novih kontakata
  • 1.000+ naših posjetnica manje
  • 70.000+ koraka po osobi (Sajam Fira Gran Via leži na više od 120.000m2)

O čemu se najviše pričalo na MWC-u?

RCS (Rich Communication Services)

Deutsche Telekom Telenor Grupa, Telia i Vodafone grupa u Europi, te America Movil, Rogers i Sprint operateri u Americi međusobno su spojili svoje mreže te predstavili RCS (Rich Communication Services) protokol koji će moći koristiti korisnici u 17 zemalja diljem svijeta.

RCS će svojim korisnicima donijeti novu razinu komunikacije i novu eru SMS-a. Umjesto standardnih, čisto tekstualnih poruka, korisnici će moći primati i slati razne sadržaje unutar poruke (fotografije, video, glasovne zapise itd.), vidjeti read receipts (statusi čitanja poruke koji već podržava Messenger, Viber, Whatsapp itd.), dijeliti lokaciju i još mnogo toga.

 

5G

Nakon što je već zadnjih par godina najavljivan, napokon se može reći da je 5G u procesu launchanja. Samo predstavljanje bilo je obilježeno testovima, dokazima o radu, te raznim use case-ovima u svakom području kojeg možete zamisliti.

Najveće najave došle su od Intela koji zajedno s tvrtkama HP, Dell, Lenovo i Microsoftom radi na omogućavanju 5G povezivanja na Windows računalima koristeći Intel XMM 8000 5G modeme. Huawei je najavio prvu 5G opremu za komercijalni rad, ZTE otkriva mogućnosti  lansiranja prvog 5G smartphone-a do kraja 2018, dok operater Telstra najavljuje lansiranje 5G konekcije u 2019. Sve u svemu, očekivanja su visoka!

 

Do idućeg puta…

MWC je i ove godine dokazao da zaslužuje mjesto u kalendaru svih osoba čiji je posao vezan uz mobilnu industriju. Za iduću godinu predviđa se još bolji i bogatiji program, a NTH Mobile Hrvatska nada se da će opet imati prilike u njemu uživati i, naravno, ispričati nam sve o tome.

Komentari