provedba europskog projekta

FOTO Općina Maruševec potpisala Povelju o bratimljenju sa slovenskom općinom Rogatec

Objavljeno: 01.10.2017. 20:01

Zadnja izmjena: 01.10.2017. 20:20

U Maruševcu se ovog vikenda provodio projekt „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“, na temelju kojeg je Općina dobila 10 tisuća eura bespovratnih sredstava iz Europskih fondova. 

Kroz projekt prijavljen na program Europa za građane, za građane općine Maruševec i partnerske slovenske općine Rogatec održani su seminar, okrugli stol, izložba dječjih likovnih i literarnih radova, interkulturalni događaj – sajam na temu socijalnog angažmana građana.

Nakon što je jučer održan seminara i okrugli stol na temu migrantske krize na kojem su se sudionici upoznali su se s radom volontera Društva crvenog križa Varaždinske županije koji su pomagali migrantima za vrijeme migrantskog vala, danas se program nastavio otvorenjem interkulturanog događaja, izložbom literarnih radova te potpisivanjem Povelje o bratimljenju Općina Maruševec i Rogatec, koju su potpisali načelnik Općine Maruševec Damir Šprem i načelnik Općine Rogatec Martin Mikolič.

Prema riječima načelnika Damira Šprema, ova će Povelja doprinijeti će pozitivnom razvoju dvije općine, ali i prekograničnu suradnju na dobrobit cjelokupnog napretka ljudi u obje općine.

- Nećemo se više samo bazirati na suradnju u kuburaškim natjecanjima, već ovo bratimljenje vidimo kao početak suradnje na području gospodarstva, kulture i sporta naših dviju općina. Već imamo nekakve ideje i iako znamo da ne možemo promijeniti politike naših država, moramo doprinijeti zajedništvo dviju država barem na ovom lokalnom nivou - rekao je Šprem.

 

Veliki događaj za slovensku općinu..

Načelnik Općine Rogatec Martin Mikolič kazao je kako je potpisivanje Povelje o bratimljenju velika događaj za slovensku općinu jer se do sada nisu pobratimili niti s jednom slovenskom općinom.

- Čvrsto sam uvjeren da ćemo u budućnosti sudjelovati na nekom od europskih projekata koji će koristiti objema općinama. Brojne su mogućnosti suradnje, kako na području društvenih djelatnosti, sporta, kulturne baštine, tako i na gospodarskom planu – rekao je Mikolič.

Na interkulturalnom događaju – sajmu, predstavnici udruga s područja Maruševca i Rogateca predstavili su kulturnu baštinu svoga kraja, aktivnosti i proizvode, kao i načine umrežavanja i financiranja. Nekoliko stotina posjetitelja sajma uživalo je u programu Kulturno-umjetničkog društva Klaruš iz Maruševca, Kuburaške udruge Maruševec, kao i 11 prijateljskih kuburaških udruga iz Hrvatske i Slovenije.

Uz brojne građane, program su pratili i predstavnici susjednih općina i gradova, a u Maruševec je tom prigodom navratio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Komentari