Festival Varaždinskog zelja,

Ove godine Zeljarijada ide u online izdanju!

Objavljeno: 21.09.2020. 09:30

Zadnja izmjena: 21.09.2020. 09:31

Covid -19 iz temelja je promijenio život ljudi u cijelom svijetu, a u takvom ozračju, ovih dana mnogi se pitaju što je sa Zeljarijadom, manifestacijom na koju smo svakog trećeg vikenda u rujnu s radošću odlazili.

Nažalost, Zeljarijada - Festival Varaždinskog zelja, u kojemu je središnji događaj bila priprema najduže sarme na svijetu i velika međunarodna smotra folklora, otkazana je u obliku u kakvom smo je poznavali do sada. Vidovčani, međutim, ni unatoč vrlo teškom vremenu u kojemu epidemiolozi kreiraju hrvatsku svakodnevicu, našli su način kako da ipak obilježe Zeljarijadu. Godine 2020. Zeljarijada ide u online izdanju! 

Organizatori žele javnosti i potrošačima zelja, ljubiteljima tradicije i folklora poručiti da nisu odustali od svoga zelja i tradicije koju su generacije Vidovčana stvorile na tom jedinstvenom poljoprivrednom proizvodu. Marija Cafuk iz Domitrovca, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja, kaže da to prije svega treba zahvaliti proizvođačima iz Općine Vidovec. Zelja ima dovoljno i vrhunske je kvalitete. Naglašava da je Varaždinsko (vidovečko) zelje traženo i cijenjeno na tržištu diljem Hrvatske, pa i inozemstva, posebno tijekom jeseni i zime jer su mnogi u njemu prepoznali prirodni lijek koji pomaže u liječenju ili ublažavanju raznih bolesti.

Sarma, krpice sa zeljem, buncek sa zeljem, bijele i crne čurke s kiselim zeljem, salata od Varaždinskog zelja s bučinim uljem, pečenice s kiselim zeljem tek su neka od tradicionalnih jela kojima svatko u svome domu može ove godine obilježiti Zeljarijadu. Za one koji imaju više mašte i volje organizatori vidovečke Zeljarijade preporučuju kuharicu “Zelje na veselje” koja donosi više desetaka novih modernih recepata za pripremu jela od Varaždinskog zelja. Varaždinsko zelje svježe ili kiselo može biti odličan temelj za pripremu mnogih jela s mesom, ali i vegetarijanskih. 

Najbolje hrvatsko zelje je varaždinsko! Potvrdila je to i Europska Unija koja je Varaždinsko zelje 2017. godine zaštitila oznakom izvornosti. To je veliko priznanje proizvođačima, ali i potvrda i preporuka potrošačima da konzumiraju zdrav proizvod i namirnicu vrhunske kakvoće.

Komentari