zelena infrastruktura

Parkovi prijavili projekt uređenja površine između starog i novog dijela varaždinskog groblja

Objavljeno: 03.03.2022. 13:53

Zadnja izmjena: 03.03.2022. 14:16

Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., Parkovi su prijavili projekt uređenja prostora između starog i novog dijela varaždinskog groblja.

Procijenjeni preliminarni iznos konačne investicije je 7 mil. kn, dok je procijenjena vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije 642.500,00 kn. Projekt pod nazivom "Povezivanje zelene infrastrukture unutar spomenika parkovne arhitekture" je prijavljen na javni poziv Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije.

Cilj projekta je urbanom zelenom preobrazbom područja između starog i novog djela groblja uspostaviti prirodnu ravnotežu okoliša kroz stvaranje javnog sustava povezanog prostora vegetacije, prirodnih staništa, prirodne i kulturne baštine dostupne široj javnosti, čime se doprinosi održivom razvoju i poboljšanju kvalitete života u urbanim područjima.

Površina koja je tema projekta nastala je ranijim prostornim odvajanjem proširenja groblja od postojećeg starog djela groblja. Trenutno je neuređena a, kako je njezina namjena javna šetnica, ovim se projektom želi preobraziti ju u javnu šetnicu i sadržajno obogatiti urbanom opremom i zelenilom. Ovakav novi javni prostor unaprijedio bi kvalitetu života građana, a posjetiteljima pružio dodatni sadržaj.

Važno je istaknuti da će se uređenjem ove površine unaprijediti zelena infrastruktura našega grada, priroda će se dodatno integrirati u urbanu gradsku sredinu te će se ojačati prirodni zeleni fond i postojeći ekosustav. Ovim projektom želi se i podići svijest građana o važnosti implementacije zelene infrastrukture u svakodnevnicu.

Komentari