pjesničko-glazbena večer

'Pjesmom nek’ liječi, glazba i riječi' u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

Objavljeno: 23.10.2023. 12:49

Zadnja izmjena: 23.10.2023. 12:49

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana međusobnog pomaganja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, vodećoj zdravstveno turističkoj ustanovi u regiji, održat će se pjesničko-glazbena večer.

Pjesničko-glazbena večer, umjetničkog naslova pod nazivom „Pjesmom nek’ liječi, glazba i riječi“, održat će se 26.10.2023. godine u 17,30 sati u Banketnoj dvorani, Minerva.

Cilj obilježavanja Medunarodnog dana medusobnog pomaganja je osigurati i ukazati na pravo na skrb i zabrinutost, pravednu podjelu kućanskih poslova između muškaraca i žena te podići svijest o važnosti skrbi i potrebi ulaganja u otpornu i uključivu ekonomiju skrbi i medusobnog pomaganja, kako bismo si međusobno pomogli i mogli ostvariti resurse i vrijeme za kvalitetno ostvarivanje ljudskih prava na zdravlje, njegu i provođenje slobodnog vremena, na međusobnu brigu i podršku.

Uz domaćine, suorganizatori su ovog lijepog događaja pjesnikinje, pjesnici i glazbenici, od kojih je većina i sama boravila barem jednom tijekom života, radi rehabilitacije na oporavku i trebala pomoć, skrb i brigu, kako profesionalaca, zdravstvenih i drugih djelatnika, tako i svojih članova  obitelji, prijatelja i Ijudi iz zajednice.

U poetskom dijelu programa nastupat će šestero pjesnikinja i pjesnika (Vanja Petak Zagorka, Zlatka Crnčec i Nenad Slukić iz Varaždina, Anka Dorić i Ljiljana Lipovac iz Zagreba i Josip Šafraneci iz Radešića). Većina njih članovi su Udruge za promicanje kulture „Ritammisli“ iz Varaždina, Udruge za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma, te Varaždinskog kulturnog centra (VANS).

U glazbenom dijelu program publici će se s nekoliko popularnih skladbi pisanih za  violinu predstaviti zagrebačka violinistica Renata Novoselec, voditeljica projekta „Violinmusic4all“, dobitnica ovogodišnje nagrade „Ponos Hrvatske“ za metodu podučavanja gluhih i nagluhih osoba na violini, koju je razvila još 2015. godine. Posljednjih godina njezini nadareni učenici nastupaju na natjecanjima i i2van naše zemlje, gdje osvajaju i vrijedne nagrade.

Program će voditi gospođa Ljubica Ribić, premda i sama poznata varaždinska pjesnikinja, ovaj će se puta publici predstaviti kao voditeljica.

Osim lijepom riječju, pjesmom, zagrljajem, djelima dobrote i skrbi, upravo je i svrha Međunarodnog dana pomaganja iznaći, pokazati i poduzeti svjesni napor, metode i djela  kojima ćemo jedni drugima uljepšati život i učiniti ga lakšim i podnošljivijim osobito u dane kada trebamo tuđu ruku, snagu i pomoć.

Neka i Vama Taj Dan bude okidač vjere da je moguć svijet u kom Ijubaznost nije samo riječ, već najvažniji resurs uz pomoć kojeg nam neće biti teško odraditi niti težak, zahtjevan i neugodan posao, djelo ili čin kojim možemo pružiti dobro bližnjem i svijetu u kome imamo pravo i mi očekivati da nam se dobro dobrim vrati.

Ulaz je slobodan, s radošću Vas očekujemo.

Komentari