posebno priznanje

Priznanje struke 'Parkovima' za 70 godina uspješnog rada na području održavanja javnih zelenih površina

Objavljeno: 15.05.2023. 10:08

Zadnja izmjena: 15.05.2023. 10:15

Parkovi su na međunarodnoj konferenciji Osijek Green Days dobili posebno priznanje za 70 godina uspješnog rada na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj.

Nagradu je dodijelila Grupacija održavanja zelenih površina, koja djeluje u okviru Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Ove nagrade smo ustanovili kako bi potaknuli razvoj djelatnosti i ojačali svijest o važnosti zelenih površina. Nagrađuju se komunalna poduzeća i zaslužni pojedinci za dosege i doprinos na području ove komunalne djelatnosti te ovim putem čestitam varaždinskim Parkovima i ostalim nagrađenima - rekla je mr.sc. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK.

Parkovi su prošle godine proslavili 70 godina poslovanja, u kojem baštine bogato nasljeđe varaždinske hortikulture još iz 19.stoljeća. Danas moderna komunalna tvrtka, Parkovi neprestano svojim aktivnostima 70-godišnju tradiciju oplemenjuju i nadopunjavaju novim znanjima i tehnologijama. Gdje nema želje za permanentnim usavršavanjem, dobro je znano, ondje ne može biti razvoja ni napretka. Upravo ta želja, kao i spremnost da se ide u korak, a počesto i ispred vremena, Parkove je učinila onime što jesu danas – referentnim imenom u hortikulturi i poduzećem zadovoljnih zaposlenika koje pruža izvrsnu uslugu, stvara pozitivne društvene promjene i nove vrijednosti.

Ključna zadaća Parkova od samog početka bila je da se grad Varaždin učini ugodnijim sugrađanima i što privlačniji gostima. Brojne nagrade Varaždina, tvrtke Parkovi i zaposlenika Parkova svih ovih godina pokazuju da su u tome uspjeli. Ovu nagradu je u ime Parkova preuzela Sonja Kušter, rukovoditeljica radne jedinice Zelene površine u Parkovima.

- Izuzetna nam je čast primiti ovo priznanje jer ga dodjeljuje struka te zahvaljujem stručnom žiriju. Posebno zahvaljujem zaposlenicima Parkova jer ovo je rezultat rada cijelog kolektiva! - rekla je direktorica Sekelj.

Konferencija Osijek Green Days se održala pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Hrvatske gospodarske komore, uz domaćinstvo Unikoma. Otvorila je važne i aktualne teme iz upravljanja javnim zelenim površinama. Na njoj je magistrica urbanog šumarstva i zaštite okoliša, Irena Prilika, zaposlenica Parkova, izlagala na temu rezanja drveća u glavu, tzv. „toppingu“, koji je u nekim zemljama napušten i čak zabranjen, a u Hrvatskoj se još primjenjuje. Govorila je o tome kakva je to medoda, zašto ju treba izbjegavati i da li se ipak u nekim situacijama može koristiti. Obzirom da je GIS sustav temelj za poboljšanje upravljanja javnom infrastrukturom, ubrzanje donošenja odluka, učinkovite razmjene podataka i njihova ažuriranja te uključivanje šire i uže javnosti, Jelena Sekelj iz Parkova izlagala je o tome kako digitalni informacijski sustav može pomoći da imamo zdrava i sigurna stabla i zeleniji grad.

Komentari