Sponzorirani članak

Projekt razvojno-edukacijskog Centra za metalsku industriju spreman za prijavu za dodjelu sredstava za rekonstrukciju i opremanje

Objavljeno: 14.06.2016. 13:19

Zadnja izmjena: 15.06.2016. 15:06

Foto: Međimurska županija

Fotografija sa konferencije za medije povodom završetak provedbe projekta izrade potrebne dokumentacije: Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e, Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra MZOŠ, župan Josip Posavec i Mihael Kukec, prodekan za nastavu MEV-a.

Međimurska županija u suradnji s REDEA-om i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje  uspješno je provela projekt izrade potrebne dokumentacije za Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra.

Metalska jezgra Čakovecnaziv je buduće institucije koja će kao organizacija za istraživanje i razvoj pružati podršku razvoju inovativnih i tehnološki naprednih poduzetnika u metalskoj industriji na području Međimurske županije i bliže regije.

U sklopu projekta izrađeni su:

  • projekt opreme Metalske jezgre,
  • izvedbeni projekt rekonstrukcije objekta za potrebe Metalske jezgre,
  • studija izvedivosti projekta Metalska jezgra s analizom troškova i koristi,

te su provedene aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prema javnosti te vanjska revizija troškova projekta.

Provedbom projekta stvoreni su svi preduvjeti da se projekt adaptacije i opremanja objekta Metalske jezgre prijavi za financiranje sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog program konkurentnosti i kohezija 2014.-2020.

Nakon rekonstrukcije i opremanja objekta na području Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna u Čakovcu) Metalska jezgra će  2018. godine početi aktivno djelovati organizirana u tri odjela u kojima će u početnoj fazi biti zaposleno šestero stručnjaka i znanstvenika. 

Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodit će se kroz Odjel za istraživanje i razvoj, odnosno njegova dva laboratorija.

  • Laboratorij  za Internet stvari – bavit će se umrežavanjem različitih uređaja te razvojem inovativnih aplikacija
  • Laboratorij za prototipiranje – koji će raspolagati s 3d printerima za 4 vrste materijala a bavit će se razvojem prototipova za testiranje primjenjivosti inovacija u području strojogradnje i elektrotehnike, a li i drugim djelatnostima  (primjerice u području digitalnih sustava upravljanja i specijalnih elektroničkih sklopova, naprednih inženjerskih materijala i sl.)

Metalska jezgra će se također baviti aktivnostima prijenosa znanja i transfera tehnologije te provoditi specijalizirane edukacije.

U svom radu Metalska jezgra će se snažno oslanjati na suradnju s znanstvenim ustanovama i visokoškolskim obrazovanjem. U tom smjeru je već uspostavljena suradnja saStrojniškimfakultetom  u Mariboru, Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te Međimurskim veleučilištem.

Metalska industrija Međimurja iako najrazvijeniji i najpropulzivniji sektor našeg gospodarstva i dalje ima veliki prostor za rast i razvoj, odnosno ostvarivanje veće dodane vrijednosti vlastitih proizvoda i usluga. Upravo u tom dijelu nastupa Metalska jezgra kao mjesto na kojem domaći i vanjski stručnjaci mogu do kraja iskoristiti svoj potencijal i razvijati  inovativne projekte visoke tehnološke razine.

Potpuna implementacija projekta uspostavljanja poslovanja Metalske jezgre rezultirat će jačanjem znanstvene izvrsnosti, otvaranjem novih radnih mjesta te povećanjem konkurentnostimetalske industrije na području Međimurske županije i bliže regije.

Ukupna vrijednost projekta pripreme dokumentacije iznosi  610.225,50 HRK, a iznos EU potpore 609.475,50 HRK.

Projekt je proveden u razdoblju od 18. srpnja 2015. do 18. lipnja 2016. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Međimurske županije

Komentari