lokalni izbori 2017.

[PROMO] Stav i rezultati, a ne jajomati

Objavljeno: 18.05.2017. 10:00

Zadnja izmjena: 19.05.2017. 13:08

Građani i građanke Varaždinske županije pamte vrijeme snažnog rasta, izgradnje i realizacije na prvi pogled nemogućih, tada nezamislivih projekata, kao što su besplatni prijevoz, izgradnja i dogradnja 34 škole i dvorane, od čega devet samo u Varaždinu.

Bilo je to vrijeme u kojem je cijela Hrvatska učila od Varaždinske županije, vrijeme kada smo zaista bili lider Hrvatske i kada su nas u cijeloj zemlji kao građane ove Županije pozdravljali s divljenjem i zavišću.

Sve to ostvarili smo bez europskog novca, bez stotinu milijuna kuna koji su nam danas ponuđeni i koje možemo dobiti za financiranje projekata te snažno podići gospodarstvo, zapošljavanje i ukupnu kvalitetu života građana ove Županije.

Danas, za razliku od jučer, novac postoji i potrebne su samo dvije stvari: vizija i sposobnost realizacije projekata. Neki župani, kao što je župan Međimurske županije, dokazali su da te sposobnosti imaju i stotine milijuna kuna europskog novca su već ugrađene u kvalitetniji život njihovih građana.

Nažalost, iza nas je osam godina tužne i sramotne nesposobnosti našeg župana. Ne samo da nije ostvareno ništa od EU novca za nešto što bi se moglo zvati projektom, nego je potrošeno milijardu i 600 milijuna kuna novca nas građana koje uplaćujemo u županijski budžet, a da ne postoji nijedan objekt pred kojeg bi župan mogao stati i reći: „Ovo je napravljeno u osam godina mojeg mandata“.

Najčešći alibi za nesposobnost je da ih nakon mojeg odlaska iz Vlade nitko nije htio primiti ni saslušati, ni u lijevim ni u desnim Vladama. I to govori sve. Ugled, autoritet i utjecaj našeg župana seže do odgovora tajnice da ministra nema ili do vrata ministarstva pred kojima održava konferenciju za novinare.

Jedan sam od nekoliko ljudi u Hrvatskoj kojeg dobro osobno poznaju i imenom oslovljavaju svi predsjednici i predsjednice hrvatske države i Vlade, te čije stavove su cijenili i cijene lijevi i desni.

Upravo to omogućilo mi je da realiziram projekte od autoceste i POSa do besplatnog prijevoza i izgradnje škola. Upravo to mi je omogućilo da natjeram Vladu da 2012. godine raskine ugovor s EU-om te da se Varaždinska županija uvrsti među korisnike EU novca.

Da to nije napravljeno, Štromar i drugovi bi imali alibi da na EU novac nemamo ni pravo. I vi i ja znamo da su Reformisti jedina regionalna stranka sjevera i ove Županije te da se ne skrivamo iza sukoba lijevih i desnih ideologija da bi prikrili nesposobnost da obavimo posao župana ili ministra.

Brezovica i Bleiburg, prava manjina i puno toga drugoga, važne su teme o kojima imam dobro poznata stajališta. O tome smo govorili i govorit ćemo na razini države, a ovdje u Varaždinskoj županiji župan mora govoriti samo jednim jezikom i imati samo jednu ideologiju, a ta je borba za građane ove Županije koji ga biraju.

Pokazao sam da to mogu 1991. i 1995. godine i pokazat ću da to mogu i u ovom mandatu župana.

Radimir Čačić