savjeti

Prvi put vozite po snijegu? Evo što trebate imati na umu

Objavljeno: 30.11.2022. 18:19

Zadnja izmjena: 30.11.2022. 18:19

Foto: Pexels

Snijega za sada ima samo u gorju, ali prije ili poslije snježni prekrivač prekrit će prometnice. Saznajte kako se u tom slučaju ponašati te voziti sigurno, a mogućnost nesreće smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Koristite zimske opremu

Zimi ne krećite u vožnju bez zimske opreme. To znači bez zimskih guma ili ljtnih s lancima na pogonskim kotačima. Ako ne znate koje zimske gume kupiti provjerite što kaže ADAC test i koje su najbolje zimske gume

Kvalitetne zimske gume pri niskim temperaturama ostaju fleksibilne zbog čega bolje prijanjaju uz kolnik, a zbog velikog broja odvodnih kanala i dubokog profila učinkovito odvode vodu te bolje prianjaju uz snježnu podlogu. Dakle, montirati zimske gume na vozilo glavni je korak, no ne i jedini - evo što još trebate znati.

Vozite polako

Polagan i umjeren tempo ključ je sigurne zimske vožnje. Izbjegavajte naglo okretanje volana, kočenje i dodavanje gasa jer će uslijed naglih pokreta guma izgubiti kontakt s kolnikom, a vi možete izgubiti kontrolu nad vozilom.

Držite dovoljno velik razmak od vozila ispred vas kako biste prirodno usporili bez stiskanja kočnice. Zaustavni put na snijegu je duži nego na suhoj cesti, stoga smanjite brzinu kojom vozite te počnite ranije kočiti.

Nemojte paničariti

Bez obzira na to koliko pažljivo vozili, vozilo svejedno može proklizati. Tada je najvažnije da ostanete sabrani kako biste što prije uspostavili kontrolu nad vozilom.

Nemojte naglo pritiskati kočnicu jer ćete samo pogoršati situaciju. Umjesto toga, okrenite volan u smjeru proklizavanja kada prokliže stražnji dio vozila, odnosno otpustite gas i pričekajte da se poveća razina trenja između gume i kolnika kada prokliže prednji dio vozila.

Nemojte se oslanjati na ABS

Anti-lock-brake system sprječava blokiranje kotača tijekom kočenja i povećava kontakt gume s kolnikom. To drastično pomaže kod kočenja na vlažnim i skliskim kolnicima, ali na snijegu može produžiti zaustavni put.

Kod kočenja na snijegu blokirani kotač skuplja snijeg ispred sebe, a to vozilu pomaže prije se zaustaviti. Kada je ABS uključen, kotač se ne blokira pa se zaustavni put produžuje jer nema nakupine snijega da uspori vozilo.

Zato tijekom vožnje na snijegu lagano pritišćite kočnice kako biste izbjegli aktivaciju ABS-a.

Misao za kraj

Strpljenje, vožnja prilagođenom brzinom i praćenje prometa najvažniji su kako biste na vrijeme reagirali i sigurno se dovezli do cilja. Prije vožnje ne zaboravite ukloniti snijeg s vozila, inače vam prijeti kazna od 1000 kuna.


Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Komentari