Siniša Jenkač: U prvoj godini mandata pokrenut ćemo barem jednu poslovnu zonu

Objavljeno: 25.02.2015. 08:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:06

Siniša Jenkač, kandidat za gradonačelnika Novog Marofa liste HDZ-HSS-BUZ, kao realno izvedivo u naredne dvije godine ističe pokretanje poslovnih zona Možđenec i Oštrice.

Odmah će, kaže, započeti s izgradnjom infrastrukture, pisanjem i kandidranjem europskih projekata, a gradska uprava, naglašava Jenkač, morat će biti operativnija.

Građanima također obećava da će subotom obilaziti mjesne odobre kako bi se osobno upoznao s problemima, a što je moguće, i riješio na licu mjesta. 

Koji su razlozi vaše ponovne kandidature?

Oni su očiti jer mi smo unatrag šest godina doslovno kao automobil koji je propao u grabu, kotači se vrte, a on ne ide nikamo. Od važnih stvari kao što su poduzetničke zone ili kandidature projekata prema Europskim fondovima nema ništa. Općina Ljubešćica je npr. kandidirala 35 milijuna kuna. Dakle, situacija nakon redovnih izbora 2013. godine još više se pogoršala, čemu svjedoči i činjenica da u rujnu prošle godine ni jedna stranka u Gradskom vijeću gradonačelniku nije dala prolaznu ocjenu za izvršenje proračuna.

Što konkretno nudite i što je u roku od dvije godine realno izvedivo?

Moguće je pokrenuti postojeće poslovne zone i krenuti s izgradnjom infrastrukture, što znači: struja, voda, parcelizacija, urbanistički plan... Siguran sam da ćemo u prvoj godini pokrenuti barem jednu poslovnu zonu. Trenutno je u boljoj poziciji ona u Možđencu, a već imamo i zainteresiranog kupca.

Kako namjeravate riješiti katastarske općine?

Da bi se sve riješilo potrebno je otprilike deset godina, i to ako krenemo već sutra. Dakle, ponavljam, stvari je potrebno početi rješavati. Tempom kojim će to ići treba predviđati i sredstva u proračunu te kandidirati prema fondovima. Rješavanjem tog pitanja građani postaju stvarni vlasnici parcela, koje onda mogu prodavati ili upotrebljavati za nešto drugo. Dakle, time se otvara i jedna nova perspektiva za gospodarstvo.

Kako pritom namjeravate riješiti problem spore birokracije?

Gradska uprava morat će biti što operativnija u rješavanju problema i znati da će ih netko pitati jesu li nešto riješili ili nisu. Ne može se, naravno, riješiti sve, ali ako gradonačelnik nije proaktivan u svom radu, kako će onda njegova uprava biti drugačija?! Ja ne mogu rješiti probleme s birokracijom koji se trebaju riješiti na nacionalnoj razini u Zagrebu, ali moja uprava sigurno će donijeti novi pristup u riješavanju problema, čega dosad nije bilo. Neke se stvari u novomarofskoj upravi nisu mijenjale 25 godina, a njezin zadatak i zadatak gradonačelnika jest da budu na usluzi građanima.

Dosta riječi bilo je oko energetske učinkovitosti, što namjeravate napraviti po tom  pitanju?

Da, za famozne fasade Grad Novi Marof prošle godine nije rezervirao ni lipe, premda je došlo do promjene zakona i moglo se ostvariti sufinanciranje. Mi ćemo to ostvariti, a to nam konkretno donosi više stvari: od uštede same energije do uštede od 50 posto investicije ljudima koji namjeravaju promijeniti fasadu. Ništa manje važno nije ni to da će time naši poduzetnici poslove koje su do sada radili u drugim gradovima i općinama, isto početi obavljati i na domaćem terenu. Time raste i njihova ekonomska slika i ekomska slika grada, jer će više prodavati i naše trgovine, itd.

Na koji način namjeravate nastaviti izgradnju kanalizacije?

Treba nastaviti s projektiranjem, a u suradnji s Varkomom i Aquatehnikom napraviti sve da projekti krenu i prema ostalim naseljima izvan samog grada Novog Marofa. To je velik posao, ali stvari treba forsirati, rješavati ih na terenu i paziti da se ne dogodi da zbog neriješenog imovinsko-pravnog odnosa ne možemo iskoristiti 90 posto sredstava koje bi sufinancirala država. Primjer je zastoj koji je zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nastao na dijelu kanalizacije Novi Marof – Makojišće.

Što namjeravate učiniti sa smetlištem u Čretu?

Teško je uopće reći u kojoj je to fazi jer projekt regionalnog odlagališta otpada „Piškornica“ je propao u onom obliku u kojem je zamišljen. Mi smo bili jedni od rijetkih koji smo na Gradskom vijeću prigovarali tom modelu i pokazalo se da smo bili u pravu. Model je odbacila i Europska komisija. Izvan pameti je bilo zatvarati lokalna smetlišta bez da se bilo pripremilo alternativno smetlište (Piškornica),  pretovarne stanice itd. Otpad sada vozimo u Garešnicu po cijeni od 450 kuna za tonu, što nije malo. Vremenski period za rješavanje tog problema je dulji, ali pokušat ćemo naći bolje rješenje.

Najavili ste izmjenu rasvjetnih tijela na stupovima LED rasvjetom?

Riječ je o velikom projektu, ne možemo reći da ćemo sve riješiti, ali napravit ćemo projekt i krenuti od centra. Za jedno naselje do dvije tisuće stanovnika pisanje projekta stoji do 40 tisuća kuna, a 60 posto sredstava može biti sufinancirano. No ono što stalno ponavljam, projekte je prvo potrebno početi pisati da bi se stvari mogle početi rješavati i da bi se moglo ostvariti sufinanciranje. Nažalost, u Gradu Novom Marofu trenutno nemamo ni jedan projekt koji bi mogli prijaviti bilo kamo. Bivša vlast iza sebe praktički nije ostavila ništa. Mi ćemo iza sebe u sljedeće dvije godine sigurno ostaviti nešto opipljivo, pa dobili sljedeće izbore ili ne, nitko neće moći reći da nismo „ništa delali“.

Kao novu lokaciju srednje škole spominjete zgradu općinskog suda?

Glede Srednje škole Novi Marof trenutno ne postoji ništa osim idejnog rješenja. Ovim tempom projekt srednje škole preko potoka Korošćak trajat će sljedećih deset godina. Mi smatramo da preko potoka Korošćak treba izgraditi sportski park, a na području sadašnjeg igrališta urediti centar grada. Srednja škola treba biti u prostoru zgrade bivšeg općinskog suda, iz koje treba izmjestiti gruntavnicu i arhivu. Čemu forsirati neko drugo mjesto, kad ovdje ne treba ni građevinska dozvola, ni struja ni voda, a zgrada više manje zjapi prazna.

Pritom predviđate jednosmjensku nastavu i produženi boravak u školi?

Zajedno s osnovnom školom namjeravamo riješiti i problem jednosmjenske nastave, a Grad će sufinancirati i produženi boravak djece u školi. Na taj način olakšat ćemo roditeljima, od kojih su već mnogi za spomenuto iskazali interes, a time možda potaknuti i pronatalitetnu politiku. Roditelji će lakše odlučiti imati djecu, znaju li da imaju u tome suport lokalne samouprave.

Vaši zamjenici, kako ste najavili, namjeravaju reanimirati poljoprivredu?

To je jako važno, a do sada je bilo zanemareno! Unatrag četiri godine u gradskom proračunu za poljoprivredu sredstva nisu bila uopće predviđana. Mi ćemo ih vratiti, taj dio vodit će moji zamjenici g. Ivica Šantek i g. Ivan Tuk, a pokušat ćemo pokrenuti i zadrugu koja bi okupljala naše OPG-ove. Na taj način potaknut ćemo otvaranje novih OPG-ova, olakšati im prodaju, plasman proizvoda i konačno, povećanje proizvodnje. Grad Novi Marof također ima potencijala za otkup njihovih proizvoda, jer imamo vrtić, osnovnu školu, bolnicu i budućnosti srednju školu.

Što namjeravate postići uvođenjem aktivne subote?

Građani su do sada imali prilike vidjeti gradonačelnika evenutalno utorkom od osam do deset sati. To se pokazalo dosta lošim, jer malo je ljudi koji si mogu uzeti slobodan dan da bi išli gradonačelniku koji bi prije svega trebao biti na usluzi građanima. Ja ću svake subote zajedno s pročelnikom za komunal, komunalnim redarom i zamjenicima obilaziti teren i na licu mjesta izviditi problematiku. Predsjednici mjesnih odbora dobro poznaju probleme, a i građani su se više voljni uključiti u njihovo rješavanje ako vide da imaju podršku od strane grada. Na taj način funkcionirao sam i kao član poglavarstva, to za mene nije ništa novo.

Što za kraj želite poručiti građanima?

Drage sugrađanke i sugrađani, ako želite da se Grad Novi Marof promijeni, da više ne bude uspavan, izađite na izbore i dajte potporu meni i mojim suradnicima. Na listi za gradonačelnika zaokružite broj 3, a na listi za gradsko vijeće broj 1.

Komentari