štromar u lepoglavi i trnovcu

Štromar: ''Gotovo pola milijarde kuna za bolnice, vrtiće, škole, klizišta..''

Objavljeno: 14.10.2019. 09:35

Zadnja izmjena: 14.10.2019. 09:35

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja posjetio je u četvrtak Grad Lepoglavu, a u petak Općinu Trnovec Bartolovečki. Štromar se pritom sastao s gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem u zgradi gradske uprave koja se trenutno energetski obnavlja, a taj projekt Ministarstvo graditeljstva i prostnornoga uređenja sufinancira s nešto više od 600 tisuća kuna.

Također, prisustvovao je otvaranju novouređene lokalne ceste Antekolovići – Huđi u Žarovnici, koja je sufinancirana iz Ministarstva sa 391 tisuća kuna. Napomenimo i kako je u posljednje dvije godine Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 1.6 milijuna kuna sufinanciralo 3.3 milijuna kuna vrijedne projekte i programe koje je Grad Lepoglava prijavio na natječaje.

Ministar Štromar u petak je pak prisustvovao potpisivanju ugovora o javnoj nabavi radova za projekt „Energetska obnove zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu“ između načelnika Zvonka Šameca i predstavnika tvrtke OPREMA PIT d.o.o. iz Ludbrega. Projekt je vrijedan nešto manje od 1,5 milijuna kuna, od toga Ministarstvo graditeljstva sufinancira skoro 590 tisuća kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još 263 tisuće kuna.

Nakon potpisivanja ugovora potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec obišli su gradilište izvanrednog održavanja Branimirove ulice u Trnovcu, što je Ministarstva graditeljstva sufinanciralo s 312.000,00 kuna. Štromar ističe kako je posebno ponosan jer se u sjever Hrvatske i Varaždinsku županiju nikad do sad nije toliko ulagalo.

-Sjever Hrvatske godinama je bio zapostavljen, a sad se napokon ispravlja nepravda. Sjever i Varaždinska županija imaju prijatelja u Vladi i dok god sam u Zagrebu garantiram da će se u ovaj kraj ulagati – rekao je Štromar.

''Radim sve ovo zbog ljudi, zbog građana sjevera...''

Samo za projekte sufinancirane preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uložilo se gotovo pola milijarde kuna u Varaždinsku županiju. Najviše se uložilo u energetsku obnovu, a tu su bolnice, škole, vrtići, društveni domovi...

Štromar je pritom najavio kako Ministarstvo priprema i nove pozive za energetsku obnovu, kako višestambenih, tako i javnih zgrada i obiteljskih kuća.Također, nakon dugo godina napokon se rješava i problem s klizištima.

- Osigurali smo 10 milijuna kuna u sanaciju klizišta u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja, a rješavamo i stambeno pitanje za one koji su ostali bez kuća uslijed klizanja tla. Uz to, amandmanom u Hrvatskom saboru osigurali smo i 50 milijuna kuna u Hrvatskim vodama godišnje za sanaciju klizišta – rekao je Štromar.

Podsjetio je i na dobre učinke izmjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave. Upravo je ta izmjena zakona bila jedan od uvjeta ulaska HNS-a u Vladu. Gradovi i općine dobivaju i do desetak milijuna kuna više na godišnjoj razini u svojim proračunima. -Ne gledam na stranačke boje, niti se opterećujem osobnim frustracijama koje su mi upućene od nekih pojedinaca na političkoj sceni. Ne radim ovo zbog gradonačelnika, načelnika, župana, ili sebe, radim sve ovo zbog ljudi, zbog građana sjevera, vrijednih i radišnih, koji su zaslužili da imaju veće plaće za svoj rad, obnovljene škole i bolnice, sanirana klizišta, uređene ceste, novu rasvjetu… - rekao je na kraju Štromar.

Komentari