lokalni izbori 2017.

Štromar: Nismo željeli čekati Vladu, sami provodimo reformu školstva

Objavljeno: 16.05.2017. 08:46

Zadnja izmjena: 16.05.2017. 08:51

Varaždinska županija samostalno je pokrenula reformu obrazovanja, a u osnovnim školama počela je STEM revolucija.

Predrag Štromar, aktualni župan Varaždinske županije koji ide po novi mandat, kaže kako je očigledno da se Vladi ne žuri s kurikularnom reformom. Zato je Varaždinska županija prva u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe osnovnoškolcima osigurala micro:bit računala.

- Kad smo vidjeli da Vlada ne želi provesti reformu obrazovanja, koja je nužna da bi naša djeca imala iste mogućnosti kao i djeca u razvijenim zemljama, odlučili smo reformu školstva provesti sami. Dok će učenici u drugim dijelovima Hrvatske i dalje nažalost učiti o disketama koje su daleka prošlost, učenicima u Varaždinskoj županiji osigurali smo micro:bit računala i tako započeli STEM revoluciju - rekao je Štromar, koji je nedavno potpisao Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije s predsjednikom Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenadom Bakićem.

Sporazumom je usuglašeno kako će Varaždinska županija svim učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit. Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obavit će inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

-Cilj nam je da svi učenici osnovnih škola u Varaždinskoj županiji budu ravnopravni s učenicima iz najrazvijenijih zemalja Europe kako bi se kasnije mogli prilagoditi globalnom razvijenom tržištu rada. Ovaj sporazum samo je nastavak naše reforme školstva u praksi - istaknuo je župan Štromar dodavši kako kurikulume nažalost Varaždinska županija ne može mijenjati, ali će se ipak nastavni program prilagoditi vremenu u kojem živimo.

- Imamo najuređenije i najbolje opremljene škole u Hrvatskoj, srednjoškolcima se sufinancira prijevoz, a osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike. Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti nastoji se pomoći nadarenim učenicima, a s obzirom na toliki broj državnih prvaka u tome smo očito i uspjeli. U Hrvatskoj je prosjek jedno računalo na 12 učenika, u Europi jedno računalo na 3 učenika, u Varaždinskoj županiji na 4 učenika. Čak 90 posto učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni, dok je hrvatski prosjek tek 16 posto, a u Zagrebu nastavu učenici pohađaju čak u tri smjene. Ovi podaci dovoljno govore o tome koliko se ulagalo u obrazovanje – rekao je Štromar te dodao kako će se u naredne četiri godine nastaviti svi projekti u obrazovanju, ali pokrenuti i neki novi.

Komentari