lokalni izbori 2017.

Štromar: Preko 320 milijuna kuna u zdravstvo Varaždinske županije

Objavljeno: 10.05.2017. 13:20

Zadnja izmjena: 10.05.2017. 13:23

U naredne dvije godine u Varaždinskoj županiji u resor zdravstva će se uložiti preko 320 milijuna kuna.

- Zdravstvena skrb ne smije biti luksuz već pravo svih građana. Svi projekti provode se na korist pacijenata i zaposlenika bolnice – rekao je kandidat za župana Varaždinske županije Predrag Štromar.

Vrijednost svih projekata u Općoj bolnici Varaždin iznosi 185 milijuna kuna, a ostatak od navedenog iznosa predstavlja ulaganje u projekte u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama.

Tako je u varaždinskoj bolnici u planu realizacija projekta energetske učinkovitosti, koji je vrijedan 83,5 milijuna kuna. U tijeku je nabava magnetske rezonance za varaždinsku bolnicu u vrijednosti od deset milijuna kuna, a tu je i projekt vrijedan 50 milijuna kuna, a riječ je o dnevnoj bolnici, jednodnevnoj kirurgiji. Također, tu je i projekt za objedinjeni bolnički prijem u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Nakon većih, i manji projekti

Od manjih projekata valja spomenuti primjerice projekt čiste sobe, preseljenje hemodijalize, kao i građevinske radove na odjelu interne, u što je uloženo 10 milijuna kuna.

Radi se i na dokumentaciji spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, a vrijednost projekta je oko 90 milijuna kuna.

U novomarofskoj bolnici, koja je također dio varaždinske, kreće izgradnja palijativnog centra koji će nakon izgradnje imati ukupno 89 kreveta, a pri ministarstvu je osigurano 51,5 milijuna kuna.

Kreće realizacija

Prošlog je petka predana aplikacija za projekt i uskoro kreće realizacija.

Inače, novi objekt funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta koji su jednim dijelom kreveti za produženo liječenje i jednim dijelom palijativni kreveti. Izgradnjom objekta kapacitet palijativnih krevete iznositi će 89 bolesnička kreveta namijenjena palijativnim bolesnicima sukladno Mreži javne zdravstvene službe.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar pak ističe kako bolnica u Novom Marofu već je centar palijativne skrbi za Sjever Hrvatske te da korisnici redovito pohvaljuju medicinsko osoblje i uvjete.

-Ovo je jedna od najbolje uređenih i najbolje opremljenih bolnica u Hrvatskoj. Znamo da su u Novom Marofu smješteni teško bolesni pacijenti, kojima su ovo možda zadnji i najteži dani života i upravo zato je bitno da im se maksimalno olakša boravak u bolnici, ali i da se olakša njihovim obiteljima - rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Komentari