uspjeh sveučilišta sjever

Studentica Multimedije osmislila novi koncept virtualne izložbe „AR exhibit“

Objavljeno: 23.04.2020. 09:33

Zadnja izmjena: 23.04.2020. 09:36

Studentica diplomskog studija Multimedija na Sveučilištu Sjever Martina Stipan autorica je prve virtualne izložbe „AR Exhibit” s parallax tehnologijom. Implementacijom digitalnih alata za stvaranje umjetničkih djela studentica je, naime, kreirala izložbu proširene stvarnosti u kojoj su 2D digitalna umjetnička djela oživjela u 3D svijetu, a promatrač dobiva uvid u svijet mašte i pogled u "prozor" 2D umjetničkih radova.

Upravo potaknuta idejom nove tehnologije proširene stvarnosti (eng. Augmented Reality, AR) koja na važnosti sve više dobiva upravo u ovom specifičnom vremenu u kojem živimo, ideja i cilj ovakve vrste izložbe proširene stvarnosti jest pokazati kako naše vizije mogu zaživjeti u stvarnom okruženju, ali i pokazati prednosti tehnologije te njezinu primjenu u potpuno novom načinu i okruženju. Autorica izložbe, studentica Martina Stipan, ističe kako su njezina djela uglavnom digitalna, a glavni predmet su pejzaži.

„Digitalnom umjetnošću počela sam se baviti kao hobijem 2010. godine i trenutno imam više od 200 digitalnih umjetničkih djela. Područje mog zanimanja su grafički dizajn, digitalna umjetnost, video, animacija, 3D i fotografija - svi elementi koji su sastavni dio mog studija Multimedija na Sveučilištu Sjever“, ističe Martina Stipan.

Interaktivnu izložbu proširene stvarnosti sada možete pogledati iz udobnosti vlastitog doma

Izložba je prvotno nastala kao suradnja autorice i DD3D studija u Varaždinu koji se bavi 3D vizualizacijama. Prvo javno predstavljanje ove izložbe bilo je održano na drugom izdanju 3D & design meetup-u; stručnom skupu čiji je naglasak na praćenju novih tehnologija u 3D računalnoj grafici i dizajnu, a koji se održao u organizaciji Sveučilišta Sjever. Nakon ovog izlaganja, izložba je predstavljena i na osmom izdanju MOP festivala u Varaždinu, također u suorganizaciji Sveučilišta Sjever. Digitalnu AR izložbu sada možete pogledati iz udobnosti vlastitog doma preko sljedećeg linka: https://ar-exhibit.dd3d-studio.com/. Aplikacija je dostupna za Android i iOS platformu, a radi na principu prepoznavanja „targeta“ na temelju kontrastnih dijelova umjetničkih djela, a iznad svega prikazuje 3D projekciju umjetničkih djela.

„Upravo studij Multimedija daje znanja potrebna za realizaciju ovakvih i sličnih projekata i iznimno smo ponosni na naše studente kad svoje stečeno znanje na studiju primjene i pokažu u praksi, kao što je i ovaj projekt naše studentice Martine“, ističe doc.dr.sc. Andrija Bernik, nositelj kolegija Virtualna i proširena stvarnost diplomskog studija Multimedije, dodajući kako su ovakvi radovi iznimno vrijedni jer prikazuju mogućnosti suvremene tehnologije, ali i nadahnjuju korisnike AR aplikacije za stvaranjem novih sadržaja te proširuju percepciju što 2D slika može biti..

Uprava i nastavnici Sveučilišta Sjever čestitaju studentici Martini Stipan na ovom iznimnom radu, a sve zainteresirane, koji žele produbiti svoje znanje upravo u područjima kojima se i Martina bavi, pozivaju da se prijave na preddiplomski studij Multimedija, oblikovanje i primjena na Sveučilištu Sjever putem stranice www. postani-student.hr.

Komentari