U Koprivnici započeo "Renesansni festival", najveća povijesna manifestacija

Objavljeno: 27.08.2015. 15:40

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:15

Već desetu godinu zaredom, Turistička zajednica grada Koprivnice uspješno organizira Renesansni festival, veliku turističko-povijesnu i edukativnu manifestaciju, koja će se održati od 28. do 30. kolovoza 2015. godine u Koprivnici.

Renesansni festival, manifestacija koja slovi kao najveća manifestacija povijesnog karaktera južno od Alpa, ove će godine okupiti više od 1000 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva te će stare gradske bedeme na nekoliko dana oživjeti Koprivnički mušketiri i haramije, vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i mnogi drugi.

Veličinu i kvalitetu ove manifestacije prepoznala je i Europska unija, te ga je sufinancirala kroz nekoliko projekta: Culturevive I i II, Panonska paleta II i Four Towers. Manifestacija je također okićena laskavim titulama - najatraktivnije manifestacije u 2010. godini te za inventivan pristup realizaciji festivala bez uporabe plastike i istovremeno kreativan pristup izradi tradicijskog pribora 2013. godine prema Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i časopisu Way to Croatia.

Renesansni festival je također uvršena u TOP 11 manifestacija u Hrvatskoj od strane Hrvatske turističke zajednice.

Manifestacija počinje u petak, a otvaranje je u subotu u 11:00 sati u središtu grada odakle kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojima već „živi“ 1000 kostimiranih sudionika. Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, posjetitelji mogu uživati i u okusima srednjovjekovnih jela te jela od kopriva, specifičnih za Koprivnicu, koja se spravljaju na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vrememena s kraja Srednjeg vijeka. Ove godine glavna tema Renesansnog festivala je viteški turnir. Zbog što veće autentičnosti, ali i ekologije Renesansni festival je ujedno i prva manifestacija u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe bez plastike (koristi se drveni pribor za jelo i keramički za piće te papirnate vrećice za trgovce).

Ovim Vam putem želimo dobrodošlicu na naš Renesansni festival te se nadamo da ćete svojim prisustvom uveličati ovu veliku i posjećenu manifestaciju. Svi detalji vezani uz Renesansni festival nalaze se na internetskoj stranici www.renesansnifestival.hr. Za sve dodatne informacije budite slobodni kontaktirati nas na našu e-mail adresu [email protected] ili na broj telefona 048 621 433.

Komentari