Ecological Smart and Sustainable Cities

U sklopu projekta EcoSmartCities u Ludbregu održan jednodnevni trening na temu “Održivo gospodarenje otpadom”

Objavljeno: 23.01.2019. 08:50

Zadnja izmjena: 23.01.2019. 09:00

U sklopu projekta Ecological Smart and Sustainable Cities, odnosno EcoSmartCities odobrenog u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020. održan je jednodnevni trening na temu “Održivo gospodarenje otpadom”. Trening je održan u prostoru dvorca Batthyany i jedan je od zaključnih segmenata po ovom projektu.

Polaznike treninga pozdravio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.– Ovo je primjer uspješnog i efikasnog projekta kojeg provodimo s našim partnerima, kolegama iz mađarskog grada Zalaegerszeg. Važan nam je ovaj projekt jer kroz njega ostvarujemo ciljeve, a to je da postanemo pametan, ekološki održiv grad. Želimo budućim generacijama ostaviti uređeno mjesto, a kako bismo to učinili moramo čuvati prirodu. Mi u Ludbregu ozbiljno smo shvatili gospodarenje otpadom, ozbiljno smo shvatili i europsko financiranje i upravo zahvaljujući njemu krenuli smo u stvaranje održivoga, pametnoga, zelenoga grada i danas imamo vrlo dobre rezultate. Generacijama stvarano odlagalište otpada smo sanirali i pretvorili u šetnicu na kojoj je posađena lavanda, preko puta smješteno je reciklažno dvorište. Naše komunalno društvo, iako ima male resurse, postiže sjajne rezultate i jedno je od boljih u Hrvatskoj. Sve to priprema je za suočavanje s nadolazećim izazovima, prvenstveno je to sortirnica, a potom i zbrinjavanje biootpada – rekao je gradonačelnik.

Jednodnevni trening sastojao se od tri zanimljiva predavanja. Doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović održala je predavanje na temu Upravljanje otpadom kroz povijest, dr.sc. Igor Petrović održao je predavanje pod nazivom Energija iz otpada – mehanička biološka obrada otpada, dok je mag.ing. el Marko Capek održao predavanje Otpad – problem ili izazov (kako živjeti bez otpada).

-Lijepo je vidjeti kad jedan grad zna upravljati otpadom, a Ludbreg je uistinu pravi pozitivan primjer kada je u pitanju ta tematika i ozbiljno se uhvatio posla – rekla je je doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović.

Kroz projekt EcoSmartCities u Ludbregu su uspostavljeni suvremeni sustavi gospodarenja otpadom koji uključuju opremu za podzemne spremnike povezane s naprednim softverom za gospodarenje otpadom i mobilnim aplikacijama, čime se postiže vremenska učinkovitost, smanjenje troškova prijevoza i osiguravanje učinkovitost upravljanja ljudskim resursima.

– Posebno mi je drago kad govorimo o kontejnerima i aplikaciji kojom se upravljaju jer s ponosom mogu reći da su to sve ludbreški proizvodi, proizvodi ludbreških firmi i pameti koji će sigurno svoje mjesto naći na tržištu – zaključuje gradonačelnik Bilić.

Provedba ovog projekta koji je odobren za sufinanciranje iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. započela je u listopadu 2017.godine, a vodeći partner je upravo Grad Ludbreg. Partner na projektu je Grad Zalaegerszeg iz Mađarske. Ukupno predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, a ukupna vrijednost 204.943 eura.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Grada Ludbrega i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Komentari