medicinska struka

Učenici Srednje škole Maruševec odradili dva tjedna praktične nastave u Irskoj

Objavljeno: 03.03.2022. 15:16

Zadnja izmjena: 03.03.2022. 15:18

Srednja škola u Maruševcu u veljači 2022. uspješno je završila još jednu mobilnost u okviru Erasmus+ projekta. 15 učenika 4. razreda smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege provelo je dva tjedna praktične nastave u Republici Irskoj.

Zdravstvene vježbe obavljale su se u više zdravstvenih ustanova i domova za starije u okolici Dublina. Učenici su se upoznali s različitim i novim metodama rada poput muzikoterapije, terapije dodirom te različitim tehnološkim postupcima koji olakšavaju skrb i rad s pacijentima, a razvijali su i svoje osobne i profesionalne vještine te znanje engleskog jezika.

Kao punopravni članovi zdravstvenih timova učenici su mogli iskusiti rad u svojoj struci u drugoj zemlji, kulturi i zdravstvenim ustanovama. Velika prednost za učenike škole bio je susret s novom kulturom i običajima stanovnika Republike Irske. Uz posjete raznim prirodnim znamenitostima (Cliffs of Moher), učenici su posjetili i brojne kulturne znamenitosti grada Dublina i Republike Irske (Trinity College).

''Ponosan nositelj Erasmus+ akreditacije''

Od veljače 2022. godine Srednja škola u Maruševcu ponosan je nositelj Erasmus+ akreditacije u području strukovnog obrazovanja do 2027. godine. Nakon niza uspješnih mobilnosti nove tri mobilnosti godišnje omogućit će učenicima i nastavnicima škole stabilan izvor financiranja projekta u svrhu usavršavanja kompetencija, prilika su za rast i istraživanje novih vrsta aktivnosti u različitim zemljama, ulaganje su u budućnost škole i poboljšanje kvalitete poučavanja.

Budući Erasmus+ programi Srednju školu u Maruševcu s pravom javnosti učinit će konkurentnijom, otvorenijom i atraktivnijom za upis učenika u strukovne smjerove. Posebno treba istaknuti činjenicu da svi učenici mogu sudjelovati bez obzira na svoje životne okolnosti i financijske mogućnosti. Ovim mobilnostima škola izravno utječe na kvalitetu života i rada svojih učenika, većinom stanovnika Varaždinske županije.

SARA HUDOKLIN – sudionica mobilnosti

''Za mene je to bio put u nepoznato. U početku nisam osjećala strah od vožnje avionom jer nisam znala što me čeka. Strah koji sam osjetila nakon ukrcavanja prošao je čim smo uzletjeli. Moji "zamjenski roditelji" bili su jako ljubazni prema mojoj cimerici Luciji i meni. S njima smo se odmah prvi dan dogovorili sve. Na poslu sam se snalazila na sve načine i bilo mi je puno lakše zadnjih tjedan dana jer sam se priviknula na redoslijed i tempo rada.

Mala anegdota - za vrijeme pauze išla sam ugrijati ručak u mikrovalnoj pećnici, no pretjerala sam u minutama i aktivirao se alarm za požar. Bilo mi je lakše kad su mi rekli da se to nije dogodilo prvi put. Ovo je za mene jedno predivno iskustvo i svakako bih to ponovila''.

EMANUEL PAZMAN – sudionik mobilnosti

''Zdravstvene vježbe obavljao sam u ustanovi St. John of God, Dunmore House. Bio je to odličan način za upoznavanje novih i drugačijih metoda i pristupa radu. Slobodno vrijeme iskoristio sam za kušanje tradicionalne irske hrane i pića te za kupovinu. Posjetio sam vodopad Powerscourt i litice Mohera koji spadaju među najljepše i najimpresivnije prirodne znamenitosti Irske. Vjerujem kako su jezične, kulturološke, geografske i financijske pripreme, koje smo imali u sklopu škole, odgovorne za jedno uistinu divno, očaravajuće i ispunjavajuće iskustvo mobilnosti. Nakon svog pozitivnog iskustva u Irskoj svima bih preporučio sudjelovanje u projektu.''

KLAUDIJA CESAR – sudionica mobilnosti

''Za Erasmus+ projekt čula sam od svojih prijatelja koji su sudjelovali u prijašnjim Erasmus+ projektima i od nastavnica zdravstvene njege. Iz ove mobilnosti sam puno toga naučila i vidjela. Naučila sam bolje engleski jezik, vidjela nešto novo, osjetila sam kako je to biti samostalan i bez roditelja, upoznala sam drage osobe, oduševila se novim iskustvima, bilo je i šale i smijeha, a najviše od svega bilo je to lijepo iskustvo.''

Komentari